INDIVIDUELE RONDREIS OVERLAND SULAWESI.

 

26 dagen Overland van Makassar naar Manado : Reis Sulawesi 30.

 

Dit programma bevat fietstochten en wandelingen.

Deze reis kan ingekort worden door Zuid Sulawesi over te slaan. U vertrekt dan vanuit Makassar direct naar Rantepao op dag 02 of dag 03 of dag 04. Het verblijf aan het strand van Bunaken kan worden vervangen door een verblijf in een hotel aan het strand bij Manado of in Manado zelf. Het programma Overland van Makassar naar Manado zou kunnen worden teruggebracht tot minimaal 16 dagen.

 

26 dagen Overland van Makassar naar Manado.

( Reis : Sulawesi  30 )

 

Dag 01 : Makassar.

Aankomst op het vliegveld van Makassar. Aansluitend volgt de transfer van ruim een uur naar het hotel in Makassar.

3 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Fave in het centrum van Makassar op basis van een standaard kamer. Dit hotel ligt in het centrum van de stad Makassar en op loopafstand van de boulevard. (☼☼☼)

 

Dag 02 : Makassar.

In de vroege ochtend neemt de gids u mee naar de markt, om de benodigdheden te kopen voor de bereiding van de maaltijd. In het huis van een familie leert u verschillende schotels te bereiden van de traditionele keuken. Daarna mag u uw zelfbereide lunch gebruiken onder het genot van de traditionele drank Sarabba, gemaakt van gember en bruine suiker, en gebakken banaan. Op de terugrit naar het hotel wordt nog gestopt bij het fort Sombaope.

In de namiddag kunt u op eigen gelegenheid nog verder Makassar verkennen.

 

Dag 03 : Makassar.

Deze hele dag maakt u een excursie naar Maros, gelegen ten noord oosten van Makassar. Vanuit Maros wordt eerst tocht per kano gemaakt over de Puteh rivier door het zeer bijzondere Kalksteenlandschap. Na een half uur varen begint u aan een wandeling naar de grot Telapak Tangan, waar u zeer oude, prehistorische muurschilderingen kunt zien. De muurschilderingen in deze omgeving waren recent wereld nieuws, omdat ze de oudste door mensen gemaakte afbeeldingen zijn, die tot nu toe in de hele wereld zijn gevonden. Vervolgens loopt u naar het dorp Berua voor een kennismaking met het leven van de lokale bevolking. Na dit bezoek vaart u terug naar het beginpunt en rijdt u terug naar Makassar. Een traditionele lunch in een lokaalhuis onderweg is inbegrepen. Terug in Makassar wordt nog een bezoek gebracht worden aan het gerestaureerde VOC fort Rotterdam en de oude haven Paotere. 

 

Dag 04 : Malino.

Na het ontbijt vertrekt u uit het hotel en verlaat u  Makassar. U rijdt naar de bergplaats Malino, gelegen ten oosten van Makassar op de helling van het Bawakaraeng gebergte. In de Nederlands tijd was Malino een plaats voor de Europeanen en Indo- Europeanen, om een frisse neus te halen na een lange werkweek in de hete stad. In 1946 vond in Malino een conferentie plaats tussen afgevaardigden van lokale heersers, christenen, vertegenwoordigers van Borneo, oost Indonesië en de Nederlandse koloniale overheid in een poging om tot een oplossing te komen van de conflicten ontstaan na de tweede wereldoorlog. Deze conferentie resulteerde in een plan, om het land op te delen in meerdere autonome staten. Het huis van deze conferentie bestaat nog.

Onderweg naar Malino bezoekt u het graven van Sultan Hasanuddin en andere koningen uit de streek Gowa. Tevens kunt u rondlopen door het museum Balla Lompa met een tentoonstelling over de cultuur van Zuid Sulawesi.

Na een bezoek aan de mooie, tussen de rijstvelden gelegen, Takapala waterval wordt de dag afgesloten met een wandeling tussen de rijstvelden.

Overnachting in de eenvoudige Riung Homestay op basis van een standaard kamer.  (☼☼)

 

Dag 05 : Tanjung Bira.

Vanuit Malino rijdt u vandaag naar Tanjung Bira, gelegen aan de uiterste zuidoostpunt van Zuid Sulawesi Onderweg wordt gestopt bij de thee plantage van Nitoh. Met enig geluk kunt u hier ook de theeplukkers aan het werk zien. Via Sinjai rijdt u verder naar de zuidkust door een landschap van bergen en fraai aangelegde rijstvelden. In Tanah Beru zijn de Boeginese boten bouwers te zien, experts in het maken van de bekende houten Pinisi schoenders.

2 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Bara Beach op basis van een Deluxe bungalow. (☼☼☼)

 

Dag 06 : Tanjung Bira.

Vanuit Malino rijdt u vandaag naar Tanjung Bira, gelegen aan de uiterste zuidoostpunt van Zuid Sulawesi Onderweg wordt gestopt bij de thee plantage van Nitoh. Met enig geluk kunt u hier ook de theeplukkers aan het werk zien. Via Sinjai rijdt u verder naar de zuidkust door een landschap van bergen en fraai aangelegde rijstvelden. In Tanah Beru zijn de Boeginese boten bouwers te zien, experts in het maken van de bekende houten Pinisi schoenders.

 

Dag 07 : Sengkang.

Na het ontbijt vertrekt u naar Senkang, het centrum van het oude Boeginese koninkrijk. In Watampone wordt het museum Andi Mapasi bezocht, waar u antiquiteiten van het oude  koninkrijk kunt zien, en u bezichtigt de grot Mampu. In de namiddag arriveert u in de plaats Sengkang.

N.B. : Een bezoek aan het museum in Watampone kan niet worden gegarandeerd, want deze wordt momenteel verbouwd.

Overnachting in het eenvoudige hotel BBC in Sengkang op basis van een superior kamer. (☼☼)

 

Dag 08 : Rantepao.

Na een vroeg ontbijt maakt u een boottocht over het Tempe meer en bezoekt u de vissers, die wonen in drijvende huizen. Een bezoek aan een traditionele Buginese zijdeweverij staat ook op het programma en er is gelegenheid om naar de top van een heuvel voor een ruim uitzicht over de omgeving.

N.B. : Het maken van de boottocht is afhankelijk van de waterstand in het meer.

Aansluitend volgt de autorit van ongeveer 8 uur naar Rantepao via Enrekang.  In de omgeving van Enrekang wordt een bezoek gebracht aan een traditionele Tontonan, zeer bijzonder rotsgraven, en Puncak Lakawan voor een mooi uitzicht over het berglandschap. Rond zonsondergang arriveert  u in Rantepao.

3 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Luta Toraja op basis van een superior kamer. Dit hotel ligt in het centrum Rantepao, het culturele centrum van het Toraja gebied, en beschikt over goed restaurant. Dit hotel beschikt niet over een zwembad.  (☼☼☼)

 

Dag 09 : Rantepao.

Gehele dag verkenning van het Toraja gebied. Bezoek aan o.a. Lemo, Kote, Suaya, Londa en Kete Kesu. In Londa ziet u een bijzondere uitvoering van de oude rots graven van de Toraja. Lemo is een voorbeeld van balkons met Tau Tau, de levensgrote en levensechte poppen, die de hier bijgezette overledenen voorstellen.

Kete Kesu is een van de mooiste traditionele dorpen van deze streek met prachtig gebeeldhouwde houten adat huizen, de Tongkonan, en rijstschuren. U ziet de baby bomen van Kote, drinkt koffie of thee bij de mensen thuis en bezoekt de koningsgraven in Sangalla. 

N.B. : In overleg met de gids kunt u de volgorde van de te bezoeken objecten zelf bepalen. Mocht er zich in dit gebied een interessante, bijzondere gebeurtenis plaatsvinden, bijvoorbeeld een grote begrafenis, dan kan hier altijd rekening mee worden gehouden, zodat u ook in de gelegenheid wordt gesteld deze te bezoeken. Begrafenis giften zijn voor uw eigen rekening. Indien er in verband met een dergelijk gebeurtenis omgereden moet worden of een extra programma moet worden gemaakt, dan kunnen de kosten daarvan u ter plaats in rekening worden gebracht.

Uw gids zal u hiervan op de hoogte brengen.

 

Dag 10 : Rantepao.

In de vroege morgen rijdt u naar het dorp Batu Tumonga. Vandaar maakt u een prachtige wandeling tussen de mooiste rijstvelden en maakt u op een heel goede wijze kennis met het dagelijks leven van de Toraja. In de middag wordt het dorp Nanggala bezocht met fraaie Tongkonans en de dorpsboom met Kalongs, (vliegende honden ) Tot slot kunt u nog rondlopen in Pallawa en Sa`dan, de beste weefdorpen van de Toraja.

 

Dag 11 : Pendolo.

Vandaag verlaat u het Toraja gebied en rijdt u naar Pendolo aan de zuidoever van het Posomeer. U daalt eerst langs een zeer spectaculaire weg af naar het haven stadje Palopo en rijdt vervolgens langs de Golf van Bone en de plaats Wotu naar het hart van Sulawesi..

Overnachting in het eenvoudige hotel Mulia in Pendolo op basis van een standaard kamer. (☼☼) 

 

Dag 12 : Tentena.

De dag begint met een boottocht van ongeveer 3 uur over het Posomeer van Pendolo naar Tentena. Onderweg worden enkele dorpen langs de oever bezocht. In de loop van de middag arriveert u in de plaats Tentena aan de noordoever van het meer. Vandaaruit bezoekt u de twaalfdelige waterval Wera Salopa en de Pamona grotten. Daarna volgt een wandeling door aan een Balinees Transmigrasi dorp.   

Overnachting en avondeten in het eenvoudige hotel Tandobone of het eenvoudige hotel Victoria in Tentena op basis van een standaard kamer. (☼☼) 

 

Dag 13 : Bomba.

Vandaag rijdt u naar de Bada Vallei. De grote bagage blijft in Tentena. De dag begint met lange enerverende rit van ongeveer 5 uur per 4WD  naar de Bada Vallei. De Bada Vallei is beroemd vanwege de grote megalithische beelden. In de middag rijdt u vanuit Bomba naar de Megalieten stenen van Langkebulawa, Loga en Oba. 

Een eenvoudige Lunch ( Lunchbox) en avondeten zijn deze dag inbegrepen.

Overnachting in het eenvoudige gastenverblijf in het kleine dorp Kampong Bomba. (☼)

 

Dag 14 : Tentena.

Vroeg in de morgen begint u aan een wandeling naar het dorp Kolori, gelegen aan de rand van het Nationale Park Lore Lindu. Dit Nationale Park beslaat 231 hectare op de grens van het Donggala en het Poso district.

De 4WD brengt u naar het startpunt. Vervolgens loopt u door rijstvelden en savannen en kleine dorpsplantages naar de beroemde Megalieten stenen van Maturu, Suso en Palindo. Op een mooi plekje bij een waterval wordt de eenvoudige lunch ( Lunch box) gebruikt. Hierna keert u met de 4WD terug naar Tentena.

Overnachting in het eenvoudige hotel Tandobone of het eenvoudige hotel Victory in Tentena op basis van een standaard kamer. (☼☼) 

 

Dag 15 : Parigi.

Na het ontbijt vertrekt u uit Tentena voor de autorit naar Parigi aan de golf van Tomini, waar u in de loop van de middag arriveert. De rest van de middag is ter vrije besteding. Direct voor het hotel kunt u zwemmen en snorkelen in zee.

Overnachting in het eenvoudige hotel Grand Mitra op basis van een standaard kamer.  (☼☼) 

 

Dag 16 : Marisa.

Langs de oever van de Golf van Tomini en door een fraai landschap rijdt u deze dag naar het dorp Marisa. Onderweg passeert u de evenaar. Marisa ligt op de rand het Tanjung Panjang natuurreservaat en het Randangan Panua natuurreservaat.

Overnachting in het eenvoudige hotel Alfa in Marisa op basis van een standaard kamer.  (☼☼) 

 

Dag 17 : Gorontalo.

Deze dag rijdt u veder naar het oosten, naar de voormalige centrum van het Nederlandse bestuur, Gorontalo.

Veel gebouwen in Gorontalo herinneren nog aan de koloniale tijd.

Overnachting in het middenklasse Grand hotel Q op basis van een superior kamer.  (☼☼☼) 

 

Dag 18 : Tomohon.

Vanaf Gorontalo gaat de autorit landinwaarts naar de bergplaats Tomohon in de regio Minahassa. Tomohon wordt de bloemenstad genoemd en ligt tussen twee vulkanen, de Lokon (1595 meter) en de Mahawu (1311 meter)

2 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Gardenia op basis van een Chalet kamer.  (☼☼☼) 

 

Dag 19 : Tomohon.

Na het ontbijt brengt de gids u naar de markt voor inkopen en vervolgens naar een dorpshuis, waar u helpt met het bereiden van een traditionele maaltijd. U leert hier hoe lokale gerechten als Ikan Woku en Sayur Pangi worden klaargemaakt. Hierna wordt de zelfbereide lunch gegeten. Na de lunch bezoekt u de heet water bronnen, een traditioneel Minahassa dorp, de plaats Tondano en het gelijknamige meer.  

Alternatief programma  / fietstocht :

Aan het begin van de ochtend rijdt u van Tomohon naar de plaats Tondano en begint u aan een fietstocht rond het gelijknamige meer en door kleine verscholen Minahasa dorpen en langs de uitgestrekte velden. Deze fietstocht gaat door zo goed als vlak terrein met hier en daar enkele lage heuvels. Het gebied ligt een stuk boven zeeniveau, waardoor de temperatuur behaaglijk is. Halverwege de tocht is er gelegenheid een bad te nemen in een warm waterbron. Na de fietstocht wordt u met de auto terug gebracht naar het hotel in Tomohon. ( de lunch is tijdens deze excursie niet inbegrepen )

 

Dag 20: Tangkoko.

In de vroege morgen rijdt u naar de voet van de 1311 meter hoge vulkaan Mahawu. De klim naar de top begint op een hoogte van 1000 meter en duurt ongeveer een uur. Boven gekomen kunt u genieten van een goed zicht op de krater en van een uitzicht over de Bunaken archipel voor de noordkust. Hierna begint u aan de afdaling terug naar de auto en onderweg bezoekt u de Kali waterval en enkele kleine dorpen.

N.B. : voor alle wandelingen in dit programma, maar met name voor de beklimming van een vulkaan adviseren wij goede, stevige bergwandelschoenen met profielzolen. 

Na de wandeling vervolgt u de rit naar het Tangkoko Nationale Park. Dit regenwoud is een beschermd natuur gebied en u kunt hier allerlei wilde dieren zien, als de neushoornvogels, Macaca Nigrum ( zwarte Makaak ) en het  spookdiertje Tarsius Spectrum . Het avondeten is inbegrepen. Rond zonsondergang  maakt u een wandeling door het woud op  zoek naar het schuwe Tarsius aapje.

Overnachting in het eenvoudige Tangkoko Lodge op basis van een standaardkamer. (☼☼)

 

Dag 21 : Manado.

In de vroege morgen maakt u nog een tweede wandeling door het Nationale Park. Na het ontbijt in de Lodge begint u aan de autorit naar Manado. Onderweg bezoekt u de oude Waruga sarcofagen in de plaats Sawangan, waar belangrijke mensen in foetus houding in werden bijgezet. In het dorp Woloan ziet u hoe de bewoners een soort bouwpakketten voor traditionele huizen maken en in het dorp Pulutan wordt een pottenbakkerij bezocht. Verder staat een bezoek aan het Lahendong meer op het programma, waarvan het water onder invloed van vulkanisme voortdurend van kleur verandert. Aan het eind van de middag arriveert u bij het hotel in Manado.

 

Overnachting in het middenklasse hotel Minahassa in Manado op basis van een superior kamer. Dit hotel ligt aan de rand van het centrum van Manado en beschikt over een restaurant en twee zwembaden. Vanuit het hotel heeft u een fraai uitzicht over de kust. De boulevard ligt op 10 minuten loopafstand.  (☼☼☼)

 

Dag 22 : Manado.

Transfer per boot naar het eiland Bunaken.

Het Nationale Park Bunaken archipel is een van de mooiste duik en snorkel plekken ter wereld. Het hotels beschikt over een eigen huis rif en een watersport centrum, waar u duik en snorkel uitrusting kunt huren en vanwaar uit boottochten worden georganiseerd boven het koraalrif. U kunt in het hotel ook duiklessen nemen. Wij adviseren echter, om al in Nederland een beginners cursus te nemen, zodat u op Bunaken al direct boven het rif kunt duiken. Niet duikers kunnen zwemmen of snorkelen vanaf het prachtige strand, een bootocht malken langs de andere eilanden of wandelingen maken over het kleine eiland.

N.B. : Duikers mogen de laatste 24 uur voorafgaand aan een vlucht niet meer duiken.

 

4 nachten verblijft u in het Bunaken Village Resort op het eiland Bunaken op basis van een kamer met tuinzicht en ventilator. Het hotel ligt direct aan het strand en beschikt over een eigen duikcentrum en zwembad. (☼☼☼☼)

Vanaf het diner deze dag verblijft in dit hotel op basis van halfpension. ( Ontbijt, lunch en diner inbegrepen tot en met het ontbijt op de vertrekdag )

 

Dag 23 : Bunaken.

Gehele dag ter vrije besteding

 

Dag 24 : Bunaken.

Gehele dag ter vrije besteding

 

Dag 25 : Bunaken.

Gehele dag ter vrije besteding

 

Dag 26 : Bunaken.

Gehele dag ter vrije besteding

Transfer per boot en privé busje van het hotel naar het vliegveld van Manado.

 

======================================================================================

 

Belangrijk om te weten :

U vliegt naar Makassar vanaf of via Jakarta of Denpasar / Bali. Internationale vluchten tot Jakarta of Bali en met een aansluitende binnenlandse vlucht naar Makassar. Vanaf Makassar, Palu en Manado vliegt u met een binnenlandse vlucht naar Jakarta en vandaar eventueel verder naar ander bestemmingen binnen Indonesië of met een internationale vlucht naar Europa. Van Palu naar Manado vliegt u met een binnenlandse vlucht via Makassar. Singapore Airlines ( Silk Air ) vliegt als enige maatschappij internationaal aan op Manado via Singapore.

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. 

 

OFFERTE :

Een offerte op basis van dit programma kunnen wij u op verzoek toesturen. Daarvoor willen wij wel van u weten met hoeveel personen u reist en in welke periode. Gebruikt u daarvoor de offerte aanvraag pagina van deze website. Dit arrangement  is een voorbeeld programma en kan verder aangepast worden aan uw persoonlijke wensen. Verlengingen en aanvullingen met een verblijf aan het strand of met een van onze andere programma`s zijn mogelijk. De verblijfsduur in alle plaatsen kan eventueel worden verlengd of ingekort. De maximaal toegestane verblijfsduur binnen Indonesië op basis van een bij binnenkomst verkregen visum bedraagt 30 dagen. Visa voor langer verblijf tot 60 dagen is uitsluitend te verkrijgen via de ambassade.

Laat u ons weten, wat uw ideale reis is, dan maken wij er een goed lopend programma van.

 

Informatie : Tabula Rasa Travel

E-mail        : info@tabularasatravel.nl

Telefoon    : 0031 74 2777000