AVONTUURLIJKE RONDREIZEN ZUID EN MIDDEN SULAWESI.

 

22 daagse rondreis Toraja, Bada Vallei en Lore Lindu : Reis Sulawesi 31.

Dit programma omvat een fietstocht, wandelingen en meerdaagse trektochten in Toraja en Lore Lindu.

 

REIS 31 ZONDER TREKTOCHT LORE LINDU : Reis Sulawesi 32.

REIS 31 OP BASIS VAN EENVOUDIGER TREKTOCHT ROND LORE LINDU : Reis Sulawesi 33.

 

 

22 daagse rondreis Toraja, Bada Vallei en Lore Lindu

( Reis Sulawesi 31 )

 

Dag 01 : Makassar.

Aankomst op het vliegveld van Makassar. Aansluitend volgt de transfer van ruim een uur naar het hotel in Makassar.

3 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Fave in het centrum van Makassar op basis van standaard kamers. Dit hotel ligt in het centrum van de stad Makassar en dicht bij de boulevard. (☼☼☼)

 

Dag 02 : Makassar.

Gehele dag ter vrije besteding. Op eigen gelegenheid kunt u Makassar verkennen en een bezoek brengen aan de oude haven Paotere en het gerestaureerde VOC fort Rotterdam, dat ligt op 10 minuten loopafstand van het hotel.

 

Dag 03 : Makassar.

Deze hele dag maakt u een excursie naar Maros, gelegen ten noord oosten van Makassar. Vanuit Maros wordt eerst tocht per kano gemaakt over de Puteh rivier door het zeer bijzondere Kalksteenlandschap. Na een half uur varen begint u aan een wandeling naar de grot Telapak Tangan, waar u zeer oude, prehistorische muurschilderingen kunt zien. De muurschilderingen in deze omgeving waren recent wereld nieuws, omdat ze de oudste door mensen gemaakte afbeeldingen zijn, die tot nu toe in de hele wereld zijn gevonden. Vervolgens loopt u naar het dorp Berua voor een kennismaking met het leven van de lokale bevolking. Na dit bezoek vaart u terug naar het beginpunt en rijdt u terug naar Makassar. De lunch onderweg is inbegrepen. Terug in Makassar wordt nog een bezoek gebracht worden aan  de oude haven Paotere. 

 

Dag 04 : Malino.

Na het ontbijt vertrekt u uit Makassar en rijdt u naar de bergplaats Malino, gelegen ten oosten van Makassar op de helling van het Bawakaraeng gebergte. In de Nederlands tijd was Malino een plaats voor de Europeanen en Indo- Europeanen, om een frisse neus te halen na een lange werkweek in de hete stad. In 1946 vond in Malino een conferentie plaats tussen afgevaardigden van lokale heersers, christenen, vertegenwoordigers van Borneo, oost Indonesië en de Nederlandse koloniale overheid in een poging om tot een oplossing te komen van de conflicten ontstaan na de tweede wereldoorlog. Deze conferentie resulteerde in een plan, om het land op te delen in meerdere autonome staten. Het huis van deze conferentie bestaat nog.

Onderweg naar Malino bezoekt u het graven van Sultan Hasanuddin en andere koningen uit de streek Gowa. Tevens kunt u rondlopen door het museum Balla Lompa met een tentoonstelling over de cultuur van Zuid Sulawesi.

Na een bezoek aan de mooie, tussen de rijstvelden gelegen, Takapala waterval wordt de dag afgesloten met een wandeling tussen de rijstvelden.

Overnachting in de eenvoudige Riung Homestay op basis van een standaard kamer.  (☼☼)

 

Dag 05 : Tanjung Bira.

Vanuit Malino rijdt u vandaag naar Tanjung Bira, gelegen aan de uiterste zuidoostpunt van Zuid Sulawesi Onderweg wordt gestopt bij de thee plantage van Nitoh. Met enig geluk kunt u hier ook de theeplukkers aan het werk zien. Via Sinjai rijdt u verder naar de zuidkust door een landschap van bergen en fraai aangelegde rijstvelden. In Tanah Beru zijn de Boeginese boten bouwers te zien, experts in het maken van de bekende houten Pinisi schoenders.

2 nachten verblijft in het middenklasse hotel Bara Beach op basis van bungalows. (☼☼☼)

 

Dag 05 : Tanjung Bira.

Deze dag maakt u bij Bira een boottocht naar het eiland Liukang. ( ongeveer een half uur heen en een half uur terug ) Op Liukang kunt u wandelen over het eiland en het bounty strand en eventueel snorkelen bij  het koraalrif.  Een BBQ lunch wordt op het eiland gebruikt.

N.B. : Snorkelspullen kunnen in Bira worden gehuurd en zijn niet inbegrepen.

 

Dag 06 : Sengkang.

Na het ontbijt vertrekt u naar Senkang, het centrum van het oude Boeginese koninkrijk. In Watampone wordt het museum Andi Mapasi bezocht, waar u antiquiteiten van het oude  koninkrijk kunt zien, en u bezichtigt de grot Mampu. In de namiddag arriveert u in de plaats Sengkang.

Overnachting in het eenvoudige hotel BBC in Sengkang op basis van superior kamers. (☼☼)

 

Dag 07 : Rantepao.

Na een vroeg ontbijt maakt u een boottocht over het Tempe meer en bezoekt u de vissers, die wonen in drijvende huizen. Een bezoek aan een traditionele Buginese zijdeweverij staat ook op het programma en er is gelegenheid om naar de top van een heuvel voor een ruim uitzicht over de omgeving.

N.B. : Het maken van de boottocht is afhankelijk van de waterstand in het meer.

Aansluitend volgt de autorit van ongeveer 8 uur naar Rantepao via Enrekang.  In de omgeving van Enrekang wordt een bezoek gebracht aan een traditionele Tontonan, zeer bijzonder rotsgraven, en Puncak Lakawan voor een mooi uitzicht over het berglandschap. Rond zonsondergang arriveert  u in Rantepao.

4 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Torsina Toraja op basis van standaard kamers. Dit hotel ligt bij de plaats Rantepao, het culturele centrum van het Toraja gebied. (☼☼☼)

 

Dag 08 : Rantepao.

Gehele dag verkenning van het Toraja gebied. Bezoek aan o.a. Lemo, Kote, Suaya, Londa en Kete Kesu. In Londa ziet u een bijzondere uitvoering van de oude rots graven van de Toraja. Lemo is een voorbeeld van balkons met Tau Tau, de levensgrote en levensechte poppen, die de hier bijgezette overledenen voorstellen.

Kete Kesu is een van de mooiste traditionele dorpen van deze streek met prachtig gebeeldhouwde houten adat huizen, de Tongkonan, en rijstschuren. U ziet de baby bomen van Kote, drinkt koffie of thee bij de mensen thuis en bezoekt de koningsgraven in Sangalla. 

N.B. : In overleg met de gids kunt u de volgorde van de te bezoeken objecten zelf bepalen. Mocht er zich in dit gebied een interessante, bijzondere gebeurtenis plaatsvinden, bijvoorbeeld een grote begrafenis, dan kan hier altijd rekening mee worden gehouden, zodat u ook in de gelegenheid wordt gesteld deze te bezoeken. Begrafenis giften zijn voor uw eigen rekening. Indien er in verband met een dergelijk gebeurtenis omgereden moet worden of een extra programma moet worden gemaakt, dan kunnen de kosten daarvan u ter plaats in rekening worden gebracht.

Uw gids zal u hiervan op de hoogte brengen.

 

Dag 09 : Rantepao.

In de vroege morgen rijdt u naar het dorp Batu Tumonga. Vandaar maakt u een prachtige wandeling tussen de mooiste rijstvelden en maakt u op een heel goede wijze kennis met het dagelijks leven van de Toraja. In de middag wordt het dorp Nanggala bezocht met fraaie Tongkonans en de dorpsboom met Kalongs, (vliegende honden ) Tot slot kunt u nog rondlopen in Pallawa en Sa`dan, de beste weefdorpen van de Toraja.

 

Dag 10 : Rantepao.

Vanuit het dorp Alang Alang maakt u de hele dag een begeleide fietstocht langs kleine dorpen en velden, over redelijk vlak terrein. De fietstocht gaat in een rustig tempo over een afstand van 45 kilometer en is goede te doen voor iedereen met een goede gezondheid en fietservaring. Vindt u deze afstand te groot, dan kan in overleg met de gids gekozen worden voor een kortere fietstocht.

 

Dag 11 : Limbong.

De komende drie dagen maakt u een trektocht in het Toraja gebied. Tijdens deze tocht komt u in afgelegen dorpen, waar amper toeristen komen. Hier bent u nog een bezienswaardigheid. U loopt door heuvelachtig terrein te vergelijken met de Belgische Ardennen. Twee nachten verblijft u in eenvoudige dorpshuizen. De bagage laat u achter in het hotel in Rantepao.

Van het hotel wordt u eerst per auto naar het dorp Salu gebracht, waar de wandeling begint.

Onderweg ziet u de waterval Sarabu en verschillende  koffie en Cacao plantages. In het dorp Parinding zijn nog Tongkonans te bewonderen.  De wandeling duurt deze dag in totaal 4 tot 5 uur. Deze dagen zijn alle maaltijden bij de reis inbegrepen tot en met de lunch op de derde dag. ( lunches in de vorm van een lunch box )

Overnachting in een Tongkonan in het dorp Limbong. (☼)

 

Dag 12 : Kata.

Van Limbong loopt u vandaag naar het dorp Kata. Onderweg passeert u weer verscheidene Toraja dorpen, de rivieren Maulu en Tabu, een waterbron en de levendige bevolkingsmarkt van Ke`pe. De wandeling duurt deze dag in totaal 6 tot 7 uur.

Overnachting in een Tongkonan in het dorp Limbong. (☼)

 

Dag 13 : Rantepao.

Vanuit het dorp Kata loopt u terug naar Rantepao. Onderweg ziet u de bekende Megaliet, grote bewerkte steen, van het dorp Buntu Lobo. In de loop van de middag eindigt de wandeling en wordt u per auto teruggebracht naar het hotel in Rantepao. De wandeling duurt deze dag in totaal 4 tot 5 uur.

Overnachting in hotel Torsina Toraja op basis van standaard kamers.

 

Dag 14 : Pendolo.

Vandaag verlaat u het Toraja gebied en rijdt u naar Pendolo aan de zuidoever van het Posomeer. U daalt eerst langs een zeer spectaculaire weg af naar het haven stadje Palopo en rijdt vervolgens langs de Golf van Bone en de plaats Wotu naar het hart van Sulawesi. Lunch onderweg. Na aankomst bij het hotel neemt de chauffeur afscheidt van u en rijdt terug naar Makassar. Verder vervoer wordt per locatie geregeld. Avondeten in het hotel.

Overnachting in het eenvoudige hotel Mulia in Pendolo op basis van een standaard kamer. (☼☼) 

 

Dag 15 : Tentena.

De dag begint met een boottocht van ongeveer 3 uur over het Posomeer van Pendolo naar Tentena. Onderweg worden enkele dorpen langs de oever bezocht. In de namiddag arriveert u in de plaats Tentena aan de noordoever van het meer.

2 nachten verblijf in get eenvoudige hotel Dolidi in Tentena op basis van standaard kamers. (☼☼) 

 

Dag 16 : Tentena.

Deze dag bezoekt u de twaalfdelige waterval Wera Salopa en de Pamona grotten. Daarna volgt een wandeling door aan een Balinees Transmigrasi dorp.   

 

Dag 17 : Bomba.

Vandaag rijdt u naar de Bada Vallei. De grote bagage blijft in Tentena en gaat verder met de auto mee direct naar Tanjung Karang. De dag begint met lange enerverende rit van ongeveer 5 uur per 4WD  naar de Bada Vallei. De Bada Vallei is beroemd vanwege de grote megalithische beelden. U bezoekt deze grote beelden in Langke Bulawa, Loga, Oba, Maturu en Palindo. De komende dagen ( tot en met 30 mei ) zijn alle maaltijden inbegrepen.

( lunches in de vorm van een lunch box )

Overnachting in het eenvoudige gastenverblijf Losmen Ningsih in het kleine dorp Kampong Bomba. (☼)

 

Dag 18 : Kolori.

Deze dag is de eerste van tweedaagse trektocht door het Nationale park Lore Lindu. De accommodatie onderweg is zeer eenvoudig.

 

N.B. : Deze meerdaagse trektocht is zeer de moeite waard, maar tevens stevig en door sterk geaccidenteerd terrein.

Wij hebben hiervoor twee alternatieven : U slaat de hele trektocht over (1) of u doet een eenvoudiger versie om Lore Lindu heen. (2) ( zie onderaan )

 

Vroeg in de morgen begint de wandeling naar het dorp Kolori aan de ingang van het Nationale Park Lore Lindu. Dit Nationale Park beslaat 231 hectare op de grens van het Donggala en het Poso district. Met enig geluk ziet u onderweg Makaken, neushoornvogels en wilde varkens. Vanaf Kolori gaat het verder door het tropisch regenwoud.  ( Duur totale wandeling ongeveer 8 uur ) Het avondeten vindt plaats bij het kampvuur.

Overnachting in een hut in de jungle. (☼) 

 

Dag 19 : Doda.

U wordt gewekt door de geluiden van het woud. Na het ontbijt gaat de trektocht verder door de jungle van het Nationale Park . Aan het eind van de dag kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de Doda Vallei.

( Duur totale wandeling ongeveer 8 uur )

Overnachting in het eenvoudige gastenverblijf Losmen Berkat in Kampong Doda. (☼)

 

Dag 20 : Tanjung Karang.

Na het ontbijt wordt u per auto naar Tanjung Karang gebracht via Palu. De fraaie autorit gaat door een mooi heuvelachtig landschap en door verschillende kleine dorpen. Onderweg wordt gestopt bij Pokekea, waar interessante culturele objecten te zien zijn. De dag eindigt aan de westkust in Tanjung Karang. De lunch is de laatste maaltijd van de trektocht. Avondeten in het hotel is inbegrepen.

2 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Prince John in Tanjung Karang op basis van Relax Bungalows.

( Cat.2 ). De bungalows liggen direct aan het strand en aan het beschermde koraalrif. Dit hotel beschikt niet over een zwembad. (☼☼☼) 

 

Dag 21 : Tanjung Karang.

Deze hele dag is ter vrije besteding. U kunt op eigen gelegenheid een wandeling maken naar het nabijgelegen dorp Donggala, uitrusten aan het strand of gaan snorkelen.

Optionele excursie Donggala :

Na het ontbijt begint u aan de excursie naar Donggala, gelegen ten noorden van Palu. U bezoekt Kampong Lere met het traditionele Adat huis van Joyo Kodi, de voormalige koning van de Kaili stam. In de middag maakt u een wandeling door het vissersdorp Bonga Pangga. Een picknick lunch sluit het programma af.

 

Dag 22 : Manado.

Na een vroeg ontbijt wordt u naar het vliegveld van Palu gebracht voor uw binnenlandse vluchten naar Jakarta

of naar Manado via Makassar.

 

===================================================================================

 

ALTERNATIEF REIS 31 ZONDER TREKTOCHT LORE LINDU.

( Reis Sulawesi 32 )

 

Dag 01 tot en met dag 16  : programma als beschreven in bovenstaand arrangement.

 

Dag 17 : Bomba.

Vandaag rijdt u naar de Bada Vallei. De grote bagage blijft in Tentena en gaat verder met de auto mee direct naar Tanjung Karang. De dag begint met lange enerverende rit van ongeveer 5 uur per 4WD  naar de Bada Vallei. De Bada Vallei is beroemd vanwege de grote megalithische beelden. U bezoekt deze grote beelden in Langke Bulawa, Loga, Oba, Maturu en Palindo. De komende dagen ( tot en met 30 mei ) zijn alle maaltijden inbegrepen.

( lunches in de vorm van een lunch box )

Overnachting in het eenvoudige gastenverblijf Losmen Ningsih in het kleine dorp Kampong Bomba. (☼)

 

Dag 18 : Tentena.

Vroeg in de morgen begint u aan een wandeling naar het dorp Kolori, gelegen aan de rand van het Nationale Park Lore Lindu. Dit Nationale Park beslaat 231 hectare op de grens van het Donggala en het Poso district.

De 4WD brengt u naar het startpunt. Vervolgens loopt u door rijstvelden en savannen en kleine dorpsplantages naar de beroemde Megalieten stenen van Maturu, Suso en Palindo. Op een mooi plekje bij een waterval wordt de lunch gebruikt. Hierna keert u met de 4WD terug naar Tentena.

Overnachting in het eenvoudige hotel Dolidi in Tentena op basis van standaard kamers. (☼☼) 

 

Dag 19 : Tanjung Karang.

Na het ontbijt wordt u met een andere auto opgehaald en rijdt u naar Tanjung Karang via Palu. De fraaie autorit gaat door een mooi heuvelachtig landschap en door verschillende kleine dorpen. Avondeten in het hotel is inbegrepen.

3 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Prince John in Tanjung Karang op basis van Relax Bungalows.

( Cat.2 ). De bungalows liggen direct aan het strand en aan het beschermde koraalrif. Dit hotel beschikt niet over een zwembad. (☼☼☼) 

 

Dag 20 : Tanjung Karang.

Deze hele dag is ter vrije besteding. U kunt op eigen gelegenheid een wandeling maken naar het nabijgelegen dorp Donggala, uitrusten aan het strand of gaan snorkelen.

 

Dag 21 : Tanjung Karang.

Deze hele dag is ter vrije besteding.

 

Dag 22 : Tanjung Karang.

Na een vroeg ontbijt wordt u naar het vliegveld van Palu gebracht voor uw binnenlandse vluchten naar Jakarta

 

================================================================================

 

ALTERNATIEF REIS 31 OP BASIS VAN EENVOUDIGER TREKTOCHT ROND LORE LINDU.

( Reis Sulawesi 33 )

 

 

Dag 01 tot en met dag 16 : programma als beschreven in bovenstaand arrangement.

 

Dag 17 : Gintu.

Vandaag rijdt u naar de Bada Vallei. De grote bagage blijft in Tentena en gaat verder met de auto mee direct naar Tanjung Karang. De dag begint met lange enerverende rit van ongeveer 5 uur per 4WD  naar de Bada Vallei. De Bada Vallei is beroemd vanwege de grote megalithische beelden. U bezoekt deze grote beelden in Langke Bulawa, Loga en Palindo. De komende dagen ( tot en met 30 mei ) zijn alle maaltijden inbegrepen.

( lunches in de vorm van een lunch box )

Hierna begint u aan een tweedaagse trektocht langs de rand van het Nationale park Lore Lindu. U volgt de komende dagen hoofdzakelijk het dal rond het nationale park. Dit Nationale Park beslaat 231 hectare op de grens van het Donggala en het Poso district. De accommodatie onderweg is zeer eenvoudig. Aan het eind van de middag bereikt u het dorp Gintu.

Overnachting in het eenvoudige gastenverblijf in het kleine dorp Gintu. (☼)

 

Dag 18 : Moa.

Vroeg in de morgen begint de wandeling van ongeveer 20 kilometer ( 7 uur lopen ) naar het dorp Moa. Met enig geluk ziet u onderweg Makaken, neushoornvogels en wilde varkens.

Overnachting in het eenvoudige gastenverblijf in het kleine dorp Moa. (☼)

 

Dag 19 : Tanjung Karang.

Na het ontbijt loopt u ongeveer 15 kilometer ( 5 uur lopen ) door het tropisch regenwoud. Aan het begin van de middag eindigt de wandeling. Aansluitend maakt u achterop de motorfiets naar het dorp Gimpu gebracht. Deze avontuurlijke rit voert door een gebied met plantages. Wilt u liever niet achterop de motorfiets, dan kunt u ook dit stuk nog gaan lopen. ( anderhalf uur over een vlakke steenslag weg ) Vanuit Gimpu wordt u aan het eind van de middag per auto naar Tanjung Karang gebracht via Palu. De fraaie autorit gaat door een mooi heuvelachtig landschap en door verschillende kleine dorpen. De dag eindigt aan de westkust in Tanjung Karang. De lunch is de laatste maaltijd van de trektocht. Avondeten in het hotel is inbegrepen.

3 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Prince John in Tanjung Karang op basis van Relax Bungalows.

( Cat.2 ). De bungalows liggen direct aan het strand en aan het beschermde koraalrif. Dit hotel beschikt niet over een zwembad. (☼☼☼) 

 

Dag 20 : Tanjung Karang.

Deze hele dag is ter vrije besteding. U kunt op eigen gelegenheid een wandeling maken naar het nabijgelegen dorp Donggala, uitrusten aan het strand of gaan snorkelen.

 

Dag 21 : Tanjung Karang.

Deze hele dag is ter vrije besteding.

 

Dag 22 : Tanjung Karang.

Na een vroeg ontbijt wordt u naar het vliegveld van Palu gebracht voor uw binnenlandse vluchten naar Jakarta

 

======================================================================================

 

Belangrijk om te weten :

U vliegt naar Makassar vanaf of via Jakarta of Denpasar / Bali. Internationale vluchten tot Jakarta of Bali en met een aansluitende binnenlandse vlucht naar Makassar. Vanaf Makassar, Palu en Manado vliegt u met een binnenlandse vlucht naar Jakarta en vandaar eventueel verder naar ander bestemmingen binnen Indonesië of met een internationale vlucht naar Europa. Van Palu naar Manado vliegt u met een binnenlandse vlucht via Makassar. Singapore Airlines ( Silk Air ) vliegt als enige maatschappij internationaal aan op Manado via Singapore.

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. 

 

OFFERTE :

Een offerte op basis van dit programma kunnen wij u op verzoek toesturen. Daarvoor willen wij wel van u weten met hoeveel personen u reist en in welke periode. Gebruikt u daarvoor de offerte aanvraag pagina van deze website. Dit arrangement  is een voorbeeld programma en kan verder aangepast worden aan uw persoonlijke wensen. Verlengingen en aanvullingen met een verblijf aan het strand of met een van onze andere programma`s zijn mogelijk. De verblijfsduur in alle plaatsen kan eventueel worden verlengd of ingekort. De maximaal toegestane verblijfsduur binnen Indonesië op basis van een bij binnenkomst verkregen visum bedraagt 30 dagen. Visa voor langer verblijf tot 60 dagen is uitsluitend te verkrijgen via de ambassade.

Laat u ons weten, wat uw ideale reis is, dan maken wij er een goed lopend programma van.

 

Informatie : Tabula Rasa Travel

E-mail        : info@tabularasatravel.nl

Telefoon    : 0031 74 2777000