AVONTUURLIJKE RONDREIZEN ZUID SULAWESI EN TORAJA.

 

11 daagse avontuurlijke rondreis Toraja.: Reis Sulawesi 36. 

14 daagse avontuurlijke rondreis Zuid Sulawesi met trektocht Toraja : Reis Sulawesi 35.

 

11 daagse avontuurlijke rondreis Toraja.

( Reis Sulawesi 36 )

 

Dag 01 : Makassar.

Aankomst op het vliegveld van Makassar. Aansluitend volgt de transfer van ruim een uur naar het hotel in Makassar.

3 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Fave in het centrum van Makassar op basis van standaard kamers. Dit hotel ligt in het centrum van de stad Makassar en dicht bij de boulevard. (☼☼☼)

 

Dag 02 : Makassar.

Gehele dag ter vrije besteding. Op eigen gelegenheid kunt u Makassar verkennen en een bezoek brengen aan de oude haven Paotere en het gerestaureerde VOC fort Rotterdam, dat ligt op 10 minuten loopafstand van het hotel.

 

Dag 03 : Rantepao.

Na het ontbijt begint u aan de autorit van ruim 9 uur naar Rantepao via Para Pare en Enrekang.  In de omgeving van Enrekang wordt een bezoek gebracht aan een traditionele Tontonan, zeer bijzonder rotsgraven, en Puncak Lakawan voor een mooi uitzicht over het berglandschap. Rond zonsondergang arriveert  u in Rantepao.

4 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Torsina Toraja op basis van standaard kamers. Dit hotel ligt bij de plaats Rantepao, het culturele centrum van het Toraja gebied. (☼☼☼)

 

Dag 04 : Rantepao.

Gehele dag verkenning van het Toraja gebied. Bezoek aan o.a. Lemo, Kote, Suaya, Londa en Kete Kesu. In Londa ziet u een bijzondere uitvoering van de oude rots graven van de Toraja. Lemo is een voorbeeld van balkons met Tau Tau, de levensgrote en levensechte poppen, die de hier bijgezette overledenen voorstellen.

Kete Kesu is een van de mooiste traditionele dorpen van deze streek met prachtig gebeeldhouwde houten adat huizen, de Tongkonan, en rijstschuren. U ziet de baby bomen van Kote, drinkt koffie of thee bij de mensen thuis en bezoekt de koningsgraven in Sangalla. 

N.B. : In overleg met de gids kunt u de volgorde van de te bezoeken objecten zelf bepalen. Mocht er zich in dit gebied een interessante, bijzondere gebeurtenis plaatsvinden, bijvoorbeeld een grote begrafenis, dan kan hier altijd rekening mee worden gehouden, zodat u ook in de gelegenheid wordt gesteld deze te bezoeken. Begrafenis giften zijn voor uw eigen rekening. Indien er in verband met een dergelijk gebeurtenis omgereden moet worden of een extra programma moet worden gemaakt, dan kunnen de kosten daarvan u ter plaats in rekening worden gebracht.

Uw gids zal u hiervan op de hoogte brengen.

 

Dag 05 : Rantepao.

In de vroege morgen rijdt u naar het dorp Batu Tumonga. Vandaar maakt u een prachtige wandeling tussen de mooiste rijstvelden en maakt u op een heel goede wijze kennis met het dagelijks leven van de Toraja. In de middag wordt het dorp Nanggala bezocht met fraaie Tongkonans en de dorpsboom met Kalongs, (vliegende honden ) Tot slot kunt u nog rondlopen in Pallawa en Sa`dan, de beste weefdorpen van de Toraja.

 

Dag 06 : Rantepao.

Vanuit het dorp Alang Alang maakt u de hele dag een begeleide fietstocht langs kleine dorpen en velden, over redelijk vlak terrein. De fietstocht gaat in een rustig tempo over een afstand van 45 kilometer en is goede te doen voor iedereen met een goede gezondheid en fietservaring. Vindt u deze afstand te groot, dan kan in overleg met de gids gekozen worden voor een kortere fietstocht.

 

Dag 07 : Limbong.

De komende drie dagen maakt u een trektocht in het Toraja gebied. Tijdens deze tocht komt u in afgelegen dorpen, waar amper toeristen komen. Hier bent u nog een bezienswaardigheid. U loopt door heuvelachtig terrein te vergelijken met de Belgische Ardennen. Twee nachten verblijft u in eenvoudige dorpshuizen. De bagage laat u achter in het hotel in Rantepao.

Van het hotel wordt u eerst per auto naar het dorp Salu gebracht, waar de wandeling begint.

Onderweg ziet u de waterval Sarabu en verschillende  koffie en Cacao plantages. In het dorp Parinding zijn nog Tongkonans te bewonderen.  De wandeling duurt deze dag in totaal 4 tot 5 uur. Deze dagen zijn alle maaltijden bij de reis inbegrepen tot en met de lunch op de derde dag. ( lunches in de vorm van een lunch box )

Overnachting in een Tongkonan in het dorp Limbong. (☼)

 

Dag 08 : Kata.

Van Limbong loopt u vandaag naar het dorp Kata. Onderweg passeert u weer verscheidene Toraja dorpen, de rivieren Maulu en Tabu, een waterbron en de levendige bevolkingsmarkt van Ke`pe. De wandeling duurt deze dag in totaal 6 tot 7 uur.

Overnachting in een Tongkonan in het dorp Limbong. (☼)

 

Dag 09 : Rantepao.

Vanuit het dorp Kata loopt u terug naar Rantepao. Onderweg ziet u de bekende Megaliet, grote bewerkte steen, van het dorp Buntu Lobo. In de loop van de middag eindigt de wandeling en wordt u per auto teruggebracht naar het hotel in Rantepao. De wandeling duurt deze dag in totaal 4 tot 5 uur.

2 nachten verblijft u in hotel Torsina Toraja op basis van een standaard kamer.

 

Dag 10 : Rantepao.

Per 4WD door de bergen maar de Maulu rivier kloof. De Rafting duurt ongeveer 3 tot 4 uur.  Picknick lunch onderweg op de rivieroever. In de namiddag volgt de terugrit naar het hotel.

 

Dag 11 : Rantepao.

Vandaag verlaat u het Toraja gebied en rijdt u terug naar het vliegveld van Makassar.

 

======================================================================================

 

14 daagse avontuurlijke rondreis Zuid Sulawesi met trektocht Toraja.

( Reis Sulawesi 35 )

 

Dag 01 : Makassar.

Aankomst op het vliegveld van Makassar. Aansluitend volgt de transfer van ruim een uur naar het hotel in Makassar.

3 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Fave in het centrum van Makassar op basis van standaard kamers. Dit hotel ligt in het centrum van de stad Makassar en dicht bij de boulevard. (☼☼☼)

 

Dag 02 : Makassar.

Gehele dag ter vrije besteding. Op eigen gelegenheid kunt u Makassar verkennen en een bezoek brengen aan de oude haven Paotere en het gerestaureerde VOC fort Rotterdam, dat ligt op 10 minuten loopafstand van het hotel.

 

Dag 03 : Makassar.

Deze hele dag maakt u een excursie naar Maros, gelegen ten noord oosten van Makassar. Vanuit Maros wordt eerst tocht per kano gemaakt over de Puteh rivier door het zeer bijzondere Kalksteenlandschap. Na een half uur varen begint u aan een wandeling naar de grot Telapak Tangan, waar u zeer oude, prehistorische muurschilderingen kunt zien. De muurschilderingen in deze omgeving waren recent wereld nieuws, omdat ze de oudste door mensen gemaakte afbeeldingen zijn, die tot nu toe in de hele wereld zijn gevonden. Vervolgens loopt u naar het dorp Berua voor een kennismaking met het leven van de lokale bevolking. Na dit bezoek vaart u terug naar het beginpunt en rijdt u terug naar Makassar. De lunch onderweg is inbegrepen. Terug in Makassar wordt nog een bezoek gebracht worden aan  de oude haven Paotere. 

 

Dag 04 : Malino.

Na het ontbijt vertrekt u uit Makassar en rijdt u naar de bergplaats Malino, gelegen ten oosten van Makassar op de helling van het Bawakaraeng gebergte. In de Nederlands tijd was Malino een plaats voor de Europeanen en Indo- Europeanen, om een frisse neus te halen na een lange werkweek in de hete stad. In 1946 vond in Malino een conferentie plaats tussen afgevaardigden van lokale heersers, christenen, vertegenwoordigers van Borneo, oost Indonesië en de Nederlandse koloniale overheid in een poging om tot een oplossing te komen van de conflicten ontstaan na de tweede wereldoorlog. Deze conferentie resulteerde in een plan, om het land op te delen in meerdere autonome staten. Het huis van deze conferentie bestaat nog.

Onderweg naar Malino bezoekt u het graven van Sultan Hasanuddin en andere koningen uit de streek Gowa. Tevens kunt u rondlopen door het museum Balla Lompa met een tentoonstelling over de cultuur van Zuid Sulawesi.

Na een bezoek aan de mooie, tussen de rijstvelden gelegen, Takapala waterval wordt de dag afgesloten met een wandeling tussen de rijstvelden.

Overnachting in de eenvoudige Riung Homestay op basis van een standaard kamer.  (☼☼)

 

Dag 05 : Tanjung Bira.

Vanuit Malino rijdt u vandaag naar Tanjung Bira, gelegen aan de uiterste zuidoostpunt van Zuid Sulawesi Onderweg wordt gestopt bij de thee plantage van Nitoh. Met enig geluk kunt u hier ook de theeplukkers aan het werk zien. Via Sinjai rijdt u verder naar de zuidkust door een landschap van bergen en fraai aangelegde rijstvelden. In Tanah Beru zijn de Boeginese boten bouwers te zien, experts in het maken van de bekende houten Pinisi schoenders.

2 nachten verblijft in het middenklasse hotel Bara Beach op basis van bungalows. (☼☼☼)

 

Dag 05 : Tanjung Bira.

Deze dag maakt u bij Bira een boottocht naar het eiland Liukang. ( ongeveer een half uur heen en een half uur terug ) Op Liukang kunt u wandelen over het eiland en het bounty strand en eventueel snorkelen bij  het koraalrif.  Een BBQ lunch wordt op het eiland gebruikt.

N.B. : Snorkelspullen kunnen in Bira worden gehuurd en zijn niet inbegrepen.

 

Dag 06 : Sengkang.

Na het ontbijt vertrekt u naar Senkang, het centrum van het oude Boeginese koninkrijk. In Watampone wordt het museum Andi Mapasi bezocht, waar u antiquiteiten van het oude  koninkrijk kunt zien, en u bezichtigt de grot Mampu. In de namiddag arriveert u in de plaats Sengkang.

Overnachting in het eenvoudige hotel BBC in Sengkang op basis van superior kamers. (☼☼)

 

Dag 07 : Rantepao.

Na een vroeg ontbijt maakt u een boottocht over het Tempe meer en bezoekt u de vissers, die wonen in drijvende huizen. Een bezoek aan een traditionele Buginese zijdeweverij staat ook op het programma en er is gelegenheid om naar de top van een heuvel voor een ruim uitzicht over de omgeving.

N.B. : Het maken van de boottocht is afhankelijk van de waterstand in het meer.

Aansluitend volgt de autorit van ongeveer 8 uur naar Rantepao via Enrekang.  In de omgeving van Enrekang wordt een bezoek gebracht aan een traditionele Tontonan, zeer bijzonder rotsgraven, en Puncak Lakawan voor een mooi uitzicht over het berglandschap. Rond zonsondergang arriveert  u in Rantepao.

4 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Torsina Toraja op basis van standaard kamers. Dit hotel ligt bij de plaats Rantepao, het culturele centrum van het Toraja gebied. (☼☼☼)

 

Dag 08 : Rantepao.

Gehele dag verkenning van het Toraja gebied. Bezoek aan o.a. Lemo, Kote, Suaya, Londa en Kete Kesu. In Londa ziet u een bijzondere uitvoering van de oude rots graven van de Toraja. Lemo is een voorbeeld van balkons met Tau Tau, de levensgrote en levensechte poppen, die de hier bijgezette overledenen voorstellen.

Kete Kesu is een van de mooiste traditionele dorpen van deze streek met prachtig gebeeldhouwde houten adat huizen, de Tongkonan, en rijstschuren. U ziet de baby bomen van Kote, drinkt koffie of thee bij de mensen thuis en bezoekt de koningsgraven in Sangalla. 

N.B. : In overleg met de gids kunt u de volgorde van de te bezoeken objecten zelf bepalen. Mocht er zich in dit gebied een interessante, bijzondere gebeurtenis plaatsvinden, bijvoorbeeld een grote begrafenis, dan kan hier altijd rekening mee worden gehouden, zodat u ook in de gelegenheid wordt gesteld deze te bezoeken. Begrafenis giften zijn voor uw eigen rekening. Indien er in verband met een dergelijk gebeurtenis omgereden moet worden of een extra programma moet worden gemaakt, dan kunnen de kosten daarvan u ter plaats in rekening worden gebracht.

Uw gids zal u hiervan op de hoogte brengen.

 

Dag 09 : Rantepao.

In de vroege morgen rijdt u naar het dorp Batu Tumonga. Vandaar maakt u een prachtige wandeling tussen de mooiste rijstvelden en maakt u op een heel goede wijze kennis met het dagelijks leven van de Toraja. In de middag wordt het dorp Nanggala bezocht met fraaie Tongkonans en de dorpsboom met Kalongs, (vliegende honden ) Tot slot kunt u nog rondlopen in Pallawa en Sa`dan, de beste weefdorpen van de Toraja.

 

Dag 10 : Rantepao.

Vanuit het dorp Alang Alang maakt u de hele dag een begeleide fietstocht langs kleine dorpen en velden, over redelijk vlak terrein. De fietstocht gaat in een rustig tempo over een afstand van 45 kilometer en is goede te doen voor iedereen met een goede gezondheid en fietservaring. Vindt u deze afstand te groot, dan kan in overleg met de gids gekozen worden voor een kortere fietstocht.

 

Dag 11 : Limbong.

De komende drie dagen maakt u een trektocht in het Toraja gebied. Tijdens deze tocht komt u in afgelegen dorpen, waar amper toeristen komen. Hier bent u nog een bezienswaardigheid. U loopt door heuvelachtig terrein te vergelijken met de Belgische Ardennen. Twee nachten verblijft u in eenvoudige dorpshuizen. De bagage laat u achter in het hotel in Rantepao.

Van het hotel wordt u eerst per auto naar het dorp Salu gebracht, waar de wandeling begint.

Onderweg ziet u de waterval Sarabu en verschillende  koffie en Cacao plantages. In het dorp Parinding zijn nog Tongkonans te bewonderen.  De wandeling duurt deze dag in totaal 4 tot 5 uur. Deze dagen zijn alle maaltijden bij de reis inbegrepen tot en met de lunch op de derde dag. ( lunches in de vorm van een lunch box )

Overnachting in een Tongkonan in het dorp Limbong. (☼)

 

Dag 12 : Kata.

Van Limbong loopt u vandaag naar het dorp Kata. Onderweg passeert u weer verscheidene Toraja dorpen, de rivieren Maulu en Tabu, een waterbron en de levendige bevolkingsmarkt van Ke`pe. De wandeling duurt deze dag in totaal 6 tot 7 uur.

Overnachting in een Tongkonan in het dorp Limbong. (☼)

 

Dag 13 : Rantepao.

Vanuit het dorp Kata loopt u terug naar Rantepao. Onderweg ziet u de bekende Megaliet, grote bewerkte steen, van het dorp Buntu Lobo. In de loop van de middag eindigt de wandeling en wordt u per auto teruggebracht naar het hotel in Rantepao. De wandeling duurt deze dag in totaal 4 tot 5 uur.

Overnachting in hotel Torsina Toraja op basis van standaard kamers.

 

Dag 14 : Rantepao.

Vandaag verlaat u het Toraja gebied en rijdt u terug naar het vliegveld van Makassar.

 

======================================================================================

 

Belangrijk om te weten :

U vliegt naar Makassar vanaf of via Jakarta of Denpasar / Bali. Internationale vluchten tot Jakarta of Bali en met een aansluitende binnenlandse vlucht naar Makassar. Vanaf Makassar, Palu en Manado vliegt u met een binnenlandse vlucht naar Jakarta en vandaar eventueel verder naar ander bestemmingen binnen Indonesië of met een internationale vlucht naar Europa. Van Palu naar Manado vliegt u met een binnenlandse vlucht via Makassar. Singapore Airlines ( Silk Air ) vliegt als enige maatschappij internationaal aan op Manado via Singapore.

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. 

 

OFFERTE :

Een offerte op basis van dit programma kunnen wij u op verzoek toesturen. Daarvoor willen wij wel van u weten met hoeveel personen u reist en in welke periode. Gebruikt u daarvoor de offerte aanvraag pagina van deze website. Dit arrangement  is een voorbeeld programma en kan verder aangepast worden aan uw persoonlijke wensen. Verlengingen en aanvullingen met een verblijf aan het strand of met een van onze andere programma`s zijn mogelijk. De verblijfsduur in alle plaatsen kan eventueel worden verlengd of ingekort. De maximaal toegestane verblijfsduur binnen Indonesië op basis van een bij binnenkomst verkregen visum bedraagt 30 dagen. Visa voor langer verblijf tot 60 dagen is uitsluitend te verkrijgen via de ambassade.

Laat u ons weten, wat uw ideale reis is, dan maken wij er een goed lopend programma van.

 

Informatie : Tabula Rasa Travel

E-mail        : info@tabularasatravel.nl

Telefoon    : 0031 74 2777000