BALIEM EXCURSIE REIS :

 

Een aantrekkelijke manier om de Baleim Vallei te verkennen is in combinatie met een verblijf in het comfortabele Baliem Valley Resort.

Bij verblijf in de Baliem Valley Resort kunt u een keuze maken uit de volgende excursies en deze tegelijk met de reservering vatsleggen.

 

Het Resort :

Het Baliem Valley Resort ligt op een hoogte van 1600 meter in het Jayawijaya hoogland, omringd door bergen en hooggebergte woud, en is over de weg te bereiken vanuit de hoofdplaats Wamena. Het Resort biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Het totale terrein van het Resort beslaat 1600 hectare. In totaal zijn er op dit moment 15 bungalows met alle comfort, gebouwd in locale “Honay” stijl. Elke bungalow heeft een complete badkamer en een veranda met uitzicht. In de directe omgeving kunt u wandelingen maken langs tuintjes en dorpen..

 

Excursies :

De verschillende excursie mogelijkheden vanuit het Baliem Valley Resort vindt u hieronder omschreven. Het reserveren van deze excursies is mogelijk bij het boeken van uw reis. De excursie kunt u reserveren op elke gewenste dag van de week en de minimum deelname is 2 personen. De excursies zijn inclusief safaribusje en chauffeur, lunch en ervaren Engels sprekende gids en alle noodzakelijke uitrusting.

 

 

Dag excursie 1 : Wamena, Sinakma, Wesaput en omgeving.

Deze tocht bevat een eenvoudige wandeling en een hangbrug en is verder door iedereen te doen. In de morgen brengt u een bezoek aan de grote markt van Wamena. De Dani verkopen hier hun agrarische producten en hun traditionele gebruiksvoorwerpen als grasnetten, speren, pijlen en bogen. Bij de Wamena Rivier wordt de lunch gebruikt, temidden van de prachtige natuur. Hierna rijdt u naar de hangbrug over de Baliem rivier. Vanaf de hangbrug maakt u een wandeling langs verschillende traditionele dorpen. Einde middag rijdt u weer terug naar het hotel.

 

Dag excursie 2 : Zoutbron, Kurulu Mummie en traditioneel dorp.

De tocht bevat een flinke klim en afdaling en vereist wandelervaring en een goede conditie. Na het ontbijt rijdt u een uur naar Jiwika in de centrale Baliem Vallei. Daar begint een wandeling van ongeveer een uur de berg op naar een zoutbron van de Dani. Op de berg wordt het, voor de dagelijkse voedsel bereiding zeer belangrijke, zout gewonnen door middel van bananenpulp. Mannen en vrouwen in traditionele kleding begeleiden u naar boven.

Aan de voet van de berg wordt de lunch gebruikt. In de middag wandelt u naar het dorp Kurulu, waar een oude mummie bewaard wordt. De wandeling voert verder langs verscheidene dorpen. Hierna rijdt u terug naar het hotel.

 

Dag excursie 3 : Varkens feest.

Deze dag bevat geen lange wandelingen, maar vereist wel enig geduld en interesse in de gebruiken van de bevolking. Er wordt een varken voor uw ogen geslacht ! Deze hele dag maakt u een traditioneel varkensfeest mee. Het varkensfeest is de belangrijkste ceremonie van de Dani en de meest interessante gebeurtenis, die u kunt meemaken. Alle dorpelingen doen mee en zijn daarbij volgens de Adat gekleed. Stenen worden verhit op een vuurstapel en vervolgens in een smoorkuil gelegd met varkensvlees, zoete aardappelen en groente. De duur van dit evenement wordt door de Dani bepaald en kan uren in beslag nemen. U loopt rond door het dorp en maakt foto`s en video opnamen, zoveel als u wilt. In het dorp wordt, zittend op een boomstam of staand, de meegebrachte lunch gebruikt. In de namiddag keert u terug naar het hotel.

 

Dag excursie 4 : Autorit naar het Habbema meer.

Deze tocht is lang en spectaculair, maar bevat geen lastige wandelingen en is daarom door iedereen te doen. Vroeg in de morgen rijdt u, in ongeveer drie uur de bergen in naar het Habbema meer, dat ligt op een hoogte van 3200 meter boven de zeespiegel. Het Habbema meer was de landingsplaats van het Guba watervliegtuig, dat in 1938 en 1939 werd gebruikt door de Amerikaans Nederlandse Archbold expeditie, om de Baliem Vallei te kunnen bereiken. Het weer bepaald de conditie van de weg naar het meer en in het regen seizoen kan hierdoor de uitvoering van deze excursie bemoeilijkt worden of geheel onmogelijk zijn. U ziet onderweg de unieke flora en Fauna van verschillende types regenwoud van Papua. Het Habbema meer ligt midden in een moeras gebied met speciale soorten planten, waaronder bijzondere orchideeën. Als de weersomstandigheden het toelaten kunt u vandaar de 4750 meter hoge Berg Trikora, de voormalige Wilhelmina Top, zien. De lunch wordt gebruikt aan de oever van het meer. Bij het meer kunnen verschillende korte wandelingen worden gemaakt. Met zonnig weer  kunt u zelfs zwemmen in het meer. Gedurende de middag keert u terug naar het hotel.

 

Dag excursie 5 : Wandeling door de  Sekan bergen.

Deze tocht bevat een lange wandeling, met een flinke klim en afdaling en vereist een redelijk tot goede conditie.

Na het ontbijt maakt u direct vanaf het hotel een klim van ongeveer een uur naar de top van de Sekan berg.  Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht ver de Zuidelijke Baliem en de Siepkosi Vallei. Onderweg ziet u een zeer afwisselende vegetatie met bloemen, orchideeen, insecten etende planten en korstmossen. De lunch wordt gebruikt in het Resort. Na de lunch wordt een eenvoudige wandeling gemaakt langs dorpen en tuintjes met een uitzicht op aangrenzende dalen. In de namiddag keert u terug naar het Resort.

 

Dag excursie 6 : Wandeling door de  Zuidelijke Baliem kloof.

Deze tocht bevat een wat langere wandeling en een hangbrug, maar is verder goed te doen voor iedereen met een redelijke wandel conditie.  Na het ontbijt rijdt u naar de Zuidelijke Baliem Vallei. De weg eindigt bij het dorp Sogokmo, waar de wandeling langs de Baliem Rivier begint. Aan de overzijde van de hangbrug over de Baliem Rivier loopt u langs verschillende traditionele dorpen, tuintjes met zoete aardappelen en groente en suikerriet veldjes. Bij het dorp Seinma wordt de lunch gebruikt. Terug bij de hangbrug wacht de auto, die u terug brengt naar het Resort.

 

Dag excursie 7 : Wandeling Pugima Vallei.

De tocht bevat een eenvoudige wandeling en een hangbrug en is geschikt voor iedereen. In de ochtend rijdt u naar de kerk van Siepkosi, waar de eenvoudige wandeling door het Pugima dal begint. Onderweg bezoekt u de grot, waar de Yuan rivier aan de oppervlakte komt. De vruchtbare vallei wordt bewoont door berg Papua. U kunt een kijkje nemen bij de enige pottenbakker van deze streek. De lunch wordt gebruikt bij de Baliem Rivier bij Wesaput. Tot slot loopt u over de hangbrug, waar aan de overzijde de auto wacht die u terugbrengt naar het Resort. Voor u het hotel bereikt is er nog gelegenheid in Wamena rond te kijken.

 

Dag excursie 8 : Pass Vallei, Kotilola grot en Meagaima Mummie.

De tocht is eenvoudig te doen en geschikt voor iedereen. Na het ontbijt rijdt u via Jiwika en Kurulu naar het noordelijk deel van de Baliem Vallei. Enkele kilometers voorbij Kurulu bezoekt u de, half open en dichtbegroeide, Kotilola grot. De autorit wordt vervolgd naar Uwosilomo,waar prachtige foto`s van het landscahp kunnen worden gemaakt. Dan gaat het door het bos verder naar de Pass Vallei. De lunch wordt onderweg gebruikt. Op de terug weg brengt u een bezoek aan het dorp Meagaima, waar een mummie te zien is van een oud stamhoofd. ( Wandeling van ruim een half uur ) In de namiddag rijdt u terug naar het Resort.

 

Dag excursie 9 : Pyramid / Noord Baliem Vallei.

De tocht is eenvoudig te doen en geschikt voor iedereen. In de ochtend brengt u eerst een bezoek aan de grote markt van Wamena. De Dani verkopen hier hun agrarische producten en hun traditionele gebruiksvoorwerpen als grasnetten, speren, pijlen en bogen. Na dit bezoek rijdt u langs de westelijke zijde van de Baliem Vallei. Het landschap bestaat hier uit Savanne en grasheuvels en Accacia bomen. Korte stops worden gemaakt bij de marktjes van Elagaima en Kimbim. In het Pyramid gebied bezoekt u, als het weer en de weg het toelaten, de Magi berg. Vanaf deze berg kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de Westelijke Baliem Vallei. Lunch onderweg. De plaats Pyramid was een van de eerste missieposten in de Hooglanden, in de vroege jaren 50 van de vorige eeuw. De totale rit deze dag is ongeveer 180 kilometer en u rijdt in de namiddag weer terug naar het Resort.

 

Dag excursie 10 : Rafting(vlot)tocht op de Baliem Rivier.

Deze tocht is niet moeilijk en door iedereen met een zwemdiploma te doen. Na het ontbijt rijdt u naar het Assologaima gebied. Vandaar vaart u stroomafwaarts met de meegenomen “Raft”  naar de Hangbrug van Wesaput. Onderweg ziet u het prachtige landshap en vele dorpen en tuintjes aan u voorbijtrekken. U ziet hoe de Dani vrouwen op het land werken en de zoete aardappelen in de rivier wassen. Bij  de hangbrug gaat de Raft op het dak en wordt u weer terug gereden naar het Resort.

 

Dag excursie 11 : Rondvlucht Baliem Vallei.

Na het ontbijt rijdt u naar het gebouw van de AMA ( Allied Mission Aviation ) op het vliegveld. Voorafgaand aan de vlucht moeten alle passagiers en de bagage worden gewogen. De vlucht in een 5-zitter Cessna duurt ongeveer een uur en brengt u boven de Baliem Kloof en de Siepkosi Vallei en laag boven de jungle van het ondoordringbare binnenland en de hellingen van het Trikora gebergte. Na afloop van de vlucht wordt de lunch gebruikt in het dorp Igoo. Na de lunch wordt u teruggebracht naar het Resort.

 

======================================================================================

 

Belangrijk om te weten :

U vliegt met een binnenlandse vlucht naar Jayapura vanaf Jakarta of vanaf Bali en deze vluchten gaan ook langs dezelfde route retour. Vanaf Jakarta vliegt u meestal met stops onderweg in Makassar en Biak. Dat betekent dat u uw vlucht daar ook zou kunnen onderbreken of beginnen voor een bezoek aan Sulawesi of Biak. De binnenlandse vlucht vanaf Bali gaat via Timika aan de zuidkust van Papua. Deze laatste verbinding biedt u de mogelijkheid uw reis naar Papua op Bali te eindigen. De overig vliegvelden van Papua zijn te bereiken vanuit Jakarta of met een of meerdere malen overtappen vanuit nader plaatsen in Indonesië.

De Baliem Vallei en overige bestemmingen in de binnenlanden van Papua zijn uitsluitend via de lucht te bereiken De vliegvelden en strips in de binnenlanden van Papua worden in de meeste gevallen aangevlogen vanuit Jayapura. Vanwege het gebruik van kleine vliegtuigen met turboprop en zonder drukcabine en vanwege de hoogte van de bergen in het binnenland moeten deze kleine vliegtuigen vaak tussen de bergen doorvliegen. Dat kan uitsluitend bij goed zicht en onder goede weersomstandigheden. Veelal wordt er zoveel mogelijk in de vroege ochtend gevlogen. Vluchtenschema`s op papier zijn daardoor  in de praktijk niet te handhaven. Dat is de reden, dat wij voor de vluchten naar het binnenland geen vluchten schema`s geven. Ons advies is voorafgaand aan uw verblijf in het binnenland minimaal één overnachting te maken in Jayapura. Daarnaast adviseren wij u voor de aansluiting op uw internationale vlucht naar huis, nog minimaal één nacht te verblijven in Jakarta of op Bali.

Wij adviseren u graag over de beste vluchten voor een combinatie van andere eilanden met Papua.

 

Bijzondere omstandigheden om rekening mee te houden :

De Baliem Vallei ligt hoog boven de zeespiegel en de temperatuur daalt `s avonds tot onder de 15 graden. De zon is krachtig en het verdiend aanbeveling u goed te beschermen tegen ultraviolette straling. Voor de langere wandelingen, maar ook voor een kort bezoek aan dorpen zijn goede wandelschoenen noodzakelijk. Ook tijdens de eenvoudige wandelingen en bij het bezoek aan dorpen zult u hier en daar door de modder moeten lopen, over hekjes moeten klimmen en hangbruggen moeten passeren. Mensen die slecht ter been zijn kunnen weinig uitrichten in de Baliem Vallei !

 

Bevolking en lokale omstandigheden :

Respecteert u de gebruiken van de lokale bevolking. Zij nemen voor alles ruim de tijd. Ongedierte in locale dorpen en huizen is onvermijdelijk.

 

Vluchten en wegconditie :

Aangezien vluchten naar de Baliem Vallei en er weer uit alleen kunnen worden uitgevoerd bij helder weer, kan het voorkomen dat vluchten worden uitgesteld of zelfs geannuleerd. Door weersomstandigheden kan het ook voorkomen dat geplande programma onderdelen komen te vervallen of moeten worden aangepast. Wij doen onze uiterste best uw programma zo goed en zo volledig mogelijke uit te voeren. Tabula Rasa Travel en de plaatselijke agent zijn echter niet aansprakelijk voor eventuele schade veroorzaakt door de omstandigheden buiten ons om.

Er zal dus af en toe moeten worden geïmproviseerd. Maar dat alles is ook weer en deel van de charme van dit gebied.

 

OFFERTE :

Een offerte op basis van dit programma kunnen wij u op verzoek toesturen. Daarvoor willen wij wel van u weten met hoeveel personen u reist en in welke periode. Gebruikt u daarvoor de offerte aanvraag pagina van deze website. Dit arrangement  is een voorbeeld programma en kan verder aangepast worden aan uw persoonlijke wensen. Verlengingen en aanvullingen met een verblijf aan het strand of met een van onze andere programma`s zijn mogelijk. De verblijfsduur in alle plaatsen kan eventueel worden verlengd of ingekort. De maximaal toegestane verblijfsduur binnen Indonesië op basis van een bij binnenkomst verkregen visum bedraagt 30 dagen. Visa voor langer verblijf tot 60 dagen is uitsluitend te verkrijgen via de ambassade.

Laat u ons weten, wat uw ideale reis is, dan maken wij er een goed lopend programma van.

 

Informatie : Tabula Rasa Travel

E-mail        : info@tabularasatravel.nl

Telefoon    : 0031 74 2777000