NUSA TENGGARA VAN BALI TOT OOST FLORES

 

 

28 daagse individuele rondreis van Bali tot oost Flores : Reis Nusa Tenggara 31.

Dit is een rondreis met wandelingen en een beklimming van de vulkaan Rinjani. Deze avontuurlijke elementen kunnen ook uit het programma gehaald worden. De reis op Lombok wordt dan zoals omschreven in ons 4 daagse rondreis Lombok. Het programma wordt dan 1 nacht / dag korter. Haalt u ook de drie daagse wandeltocht tussen Labuan Bajo en Ruteng uit het programma, dan wordt de reis nog 2 nachten  / dagen korter.

 

 

 

28 daagse individuele rondreis van Bali tot oost Flores.

(Reis : Nusa Tenggara 31 )

 

Dit is een rondreis met wandelingen en een beklimming van de vulkaan Rinjani. Deze avontuurlijke elementen kunnen ook uit het programma gehaald worden. De reis op Lombok wordt dan zoals omschreven in ons 4 daagse rondreis Lombok. Het programma wordt dan 1 nacht / dag korter. Haalt u ook de drie daagse wandeltocht tussen Labuan Bajo en Ruteng uit het programma, dan wordt de reis nog 2 nachten  / dagen korter.

 

Dag 01 : Candi Dasa.

Aankomst op het vliegveld van Bali. Aansluitend volgt de transfer van ongeveer 2 uur naar het hotel in Candi Dasa.

2 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Rama Candi Dasa in de plaats Candi Dasa op basis van een superior kamer. Dit hotel ligt aan de rotsachtige zuidoost kust van Bali en heeft zelf een besloten, klein zandstrand. Het centrum van de plaats met winkeltjes en kleine restaurants ligt op loopafstand. (☼☼☼☼)

 

Alternatief programma : Het is ook mogelijk direct te beginnen op Lombok. U kunt met Singapore Airlines vanaf Singapore naar Lombok vliegen. Twee nachten hotel op de westkust van Lombok komen dan in de plaats van 2 nachten Candi Dasa Bali. De boottocht van Bali naar Lombok vervalt.

 

Dag 02 : Candi Dasa.

Gehele dag ter vrije besteding. U beschikt deze dag niet over auto en chauffeur.

Op eigen gelegenheid kunt u wandelingen maken in de omgeving of met een taxi een bezoek brengen aan het traditionele dorp Tenganan op 7 kilometer ten noordwesten van Candi Dasa of aan het drijvende paleis Puri Taman Ujung op 10 kilometer ten oosten van Candi Dasa. Fietsen zijn te huur in het hotel.

Tenganan is per fiets goed bereikbaar.

 

Dag 03 : Sembalun.

In de vroege morgen wordt u uit het hotel opgehaald en naar de haven van Padang Bai gebracht. Van Padang Bai vaart u met een snelle veerboot naar Teluk Kodek op de noordwestkust van het eiland Lombok. Daar wacht de chauffeur u op  voor de transfer naar Sembalun Lawang, gelegen op een hoogte van 800 meter boven de zeespiegel, op de noordhelling van de 3726 meer hoge vulkaan Rinjani.

Overnachting in het eenvoudige gastenverblijf Lembah Rinjani in Sembalun Lawang op basis van een superior kamer  (☼☼)

 

Dag 04 : Trektocht Rinjani.

In de vroege morgen meldt u zich in het “Rinjani Trekking Centre” RTC in de plaats Sembalun Lawang, gelegen op 1156 meter hoogte, op de noordhelling van de vulkaan Rinjani. U wordt hier welkom geheten door uw gids en u krijgt een uitleg over de tocht, over wat u onderweg gaat zien en over de veiligheidsprocedures. Het eerste deel van de tocht loopt u door het hooggebergte grasland, tussen het grazende vee. Na ongeveer 3 uur bereikt u “Pos 2” Tengengean op 1500 meter  hoogte. Vanaf dit punt kunt u al de top zien van de berg Rinjani. Na deze stop begint een 3 ½ uur durende klim naar de rand van de oude krater. U loopt door een woud van Cemara, een Casuarine achtige boom. Het kamp wordt hier opgeslagen voor de overnachting.  Tijdens de trektocht verblijft u in tenten (☼)

 

Dag 05 : Trektocht Rinjani.

Om 03.00 uur in de ochtend begint de beklimming naar de top van de 3726 meter hoge Gunung Rinjani, de op één na hoogste vulkaan van Indonesië. Vanaf de top kunt u genieten van een zeer spectaculaire zonsopgang. Rond 06.30 uur start de afdaling naar de kraterrand. In het kamp wordt het ontbijt gebuikt. De trektocht wordt voortgezet met de afdaling van enkele uren naar het kratermeer Segara Anak. De rest van de dag brengt u door aan de rand van het meer. Er kan in het meer worden gezwommen. U kunt ook een bezoek brengen aan de heetwaterbronnen, waarvan het water een geneeskrachtige werking zou hebben. Overnacht wordt aan de rand van het meer.

 

Dag 06 : Labuan Pandan.

Na het ontbijt begint de klim naar Plawangan 1 Senaru, gelegen op 2461 meter hoogte, op de  rand van de oude krater. U kijkt nu neer op het meer Segara Anak. Hierna begint de lange afdaling naar het dorp Senaru, dat ligt op 601 meter hoogte. U ziet prachtige orchideeën, vogels en vlinders en misschien ook de Grijze Langstaart Makaak ( Kera ). Met enig geluk ziet u misschien ook de zwarte “Lutung” aap. De wandeling duurt ongeveer 7 uur en onderweg wordt regelmatig gestopt. In Senaru neemt u afscheid van de gidsen.

Aan het eind van de middag rijdt u naar het dorp Labuan Pandan, gelegen aan de noordoostkust van Lombok.

 

N.B. : U loopt tijdens deze tocht door afwisselend tropisch regenwoud en hooggebergte vegetatie. De beklimming van een vulkaan als de Rinjani kan als stevig worden aangemerkt. Dat komt door de te beklimmen hellingen en de vulkanische ondergrond in de omgeving van de krater. De volgorde van de onderdelen van deze trektocht en de overnachtingsplaatsen kunnen afwijken van bovenstaand schema en worden door de gids bepaald naar de omstandigheden van weer en terrein.  ( zie ook hieronder )

Overnachting in een eenvoudig gastenverblijf bij het strand. (☼☼)

 

Dag 07 : Tetebatu.

In de ochtend wordt een boottocht gemaakt naar de kleine Koraaleilandjes voor de oostkust. Daar kan gesnorkeld worden op een plek die door de lokale bevolking Heavenly Sea word genoemd. In de middag rijdt u verder naar Pangandangan, waar een dansvoorstelling wordt opgevoerd. De hele bevolking loopt uit om u te begroeten. Tot slot wordt nog een mooie wandeling gemaakt door het dorp. Een traditionele lunch is deze dag inbegrepen. Aan het eind van de middag rijdt u naar Tetebatu, gelegen tegen de zuidhelling van de vulkaan Rinjani, op een hoogte van 800 meter. 

Overnachting in het eenvoudige Tetebatu Mountain Resort in Tetebatu op basis van een bungalow kamer.  (☼☼☼)

 

Dag 08 : Sumbawa Besar.

U maakt vandaag eerst een autorit van Tetebatu naar de oostelijke haven van Lombok. U maakt de overtocht van Lombok naar Sumbawa per autoveerboot en vervolgens rijdt  u naar de hoofdstad van het eiland, Sumbawa Besar.

Even buiten de stad Sumbawa Besar verblijft u 2 nachten in het eenvoudige hotel Kencana Beach Inn in een kamer met airconditioning aan het strand, waar u ook  kunt zwemmen snorkelen. (☼☼☼)

 

Dag 09 : Sumbawa Besar.

Na het ontbijt maakt u een rondrit door de stad Sumbawa Besar. U bezoekt de lokale markt, het paleis van de Sultan en een traditioneel dorp, Kampung Pemulung. In dit dorp ziet u het dagelijks leven op Sumbawa. In de namiddag keert u terug naar uw hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 10 : Bima.

Deze dag maakt u een prachtige rit van Sumbawa Besar naar de oostelijke havenstad Bima. U rijdt door zeer afwisselende landschappen met hier en daar mooie uitzichten op de zee. Onderweg maakt u een stop bij het vissersdorp Labuan Jambu. Hier ziet u onder andere de bouw van de traditionele vissersboten. Vlak voor Bima liggen de fotogenieke zoutpannen van het eiland.

Overnachting in het middenklasse hotel Marina Bima op basis van een Deluxe kamer.  (☼☼☼)

 

Dag 11 : Komodo.

Vroeg in de ochtend rijdt u naar de haven van Sape. Hier gaat u aan boot van uw eigen boot voor de tocht naar het eiland Komodo. Onderweg naar het eiland Komodo is er gelegenheid om te snorkelen.

3 nachten verblijft u aan boord van uw gecharterde privé boot met bemanning. Dit is een houten boot (☼☼)  U slaapt in een grote privé ruimte met airconditioning en op een matras op de grond. Alle maaltijden zijn tijdens deze twee daagse bootreis inbegrepen. Deze traditionele maaltijden worden door de bemanning aan boord bereid.

 

Dag 12 : Komodo.

In de ochtend maakt u op Komodo een wandeling naar de voederplaats van de varanen. In de loop van de middag vaart u verder naar Rinca.

 

Dag 13 : Rinca.

In de ochtend maakt u een wandeling over het eiland Rinca en ook hier ziet u de Komodo varanen in hun natuurlijke omgeving. Op Rinca komen nog minder toeristen dan op Komodo. Gedurende de rest van de middag vaart u naar de Westkust van Flores en eindigt de boottocht in de haven van Labuan Bajo.

Overnachting in een middenklasse hotel in Labuan Bajo.

 

Dag 14 : Avontuurlijke tocht West Flores.

Deze dag begint u aan een drie daagse avontuurlijke tocht door het Mangarai gebied van West Flores. De dag begint met een rit per truck over een onverharde weg naar de zuidkust van Flores. Dit nog zeer traditionele gebied heeft een eigen Adat, oude tradities, en een eigen taal. U maakt kennis met de zeer vriendelijke bevolking en hun dagelijks leven en u verblijft in dorpshuizen.

Overnachting in het eenvoudige Waerebo Lodge in het dorp Dintor. (☼☼)

 

Dag 15 : Avontuurlijke tocht West Flores.

Na het ontbijt begint u aan een wandeling naar het dorp Wea Rebo. U loopt door een zeer afwisselend landschap, dat zelden door toeristen wordt bezocht. De vriendelijke bevolking woonde hier vroeger, met wel 200 mensen tezamen, in grote traditionele huizen, die echter door de Nederlanders vanwege de hygiëne vrijwel allemaal zijn neergehaald. In Wea Rebo zijn deze huizen nog grotendeels bewaard gebleven. Lunch en avondeten zijn deze dag inbegrepen.

Overnachting in een eenvoudig dorpshuis in het dorp Wea Rebo.  U slaapt op een bamboe maat op de vloer van het huis. (☼)

 

Dag 16 : Ruteng.

In de ochtend loopt u weer terug naar Dintor en rijdt u per truck naar Ruteng, waar u in de late middag aankomt.

De lunch is deze dag inbegrepen.

2 nachten verblijft u in het eenvoudige gastenverblijf SMBC in Ruteng op basis van een standaard kamer. (☼☼)

 

Dag 17: Ruteng.

Om 08.00 uur wordt gestart met een fietstocht door de omgeving. U fiets via de dorpen Karot, Sondeng, Golo Bilas, Kenda, Ting en steekt de Wae Ngencung rivier over naar Pela en Wato Alo alvorens u weer terugrijdt naar Ruteng.

De hele route voert langs prachtig aangelegde rijstvelden. De totale fietstocht duurt ongeveer tweeënhalf uur. De middag is ter vrije besteding en geschikt voor een verkenning van de plaats Ruteng op eigen gelegenheid.

 

Dag 18 : Bajawa.

U begint de dag met een prachtige wandeling naar het meer Rane Mese. Daarna volgt de buitengewoon mooie rit naar  Bajawa. U ziet onderweg de mensen op het land werken en u bezoekt een bos, waar mooie exotische vogels voorkomen. In de namiddag bereikt u het kleine plaatsje Bajawa. Bajawa ligt op een hoogte van 1200 meter boven de zeespiegel en is omringd door vulkanen.  Voorouderverering speelt hier nog een belangrijke rol in het dagelijks leven. Vanwege het koele klimaat is een vest of trui hier noodzakelijk.

U verbljjft 2 nachten in het eenvoudige gastenverblijf Happy Happy in Bajawa op basis van een standaard kamer. (☼☼)

 

Dag 19 : Bajawa.

U maakt vandaag, onder leiding van een lokale gids, een wandeling langs verschillende traditionele dorpen in het de omgeving van Bajawa. De mensen van het Ngada volk zijn allervriendelijkst en zullen u zeker uitnodigen thee met hen te komen drinken. Het landschap bestaat uit heuvels met gras en bamboebossen en regelmatig kunt u genieten van het prachtige uitzicht op de zuidkust van Flores.

 

Dag 20 : Riung.

Vandaag rijdt u naar de noordkust van Flores. Onderweg wordt een bezoek gebracht aan de heetwaterbronnen van Soa. Een nabijgelegen vulkaan verhit hier het water van de rivier. U kunt een heet bad nemen in de prachtige natuur. Langs een nauwelijks door toeristen bereisde route bereikt u de plaats Riung in de  namiddag.

2 nachten verblijft u in het eenvoudige gastenverblijf Pondok SVD in Riung op basis van een kamer met airconditioning. (☼☼)

 

Dag 21 : Riung.

Als rustpunt in uw reis maakt u vanuit Riung een boottocht naar de kleine archipel voor de kust. Vanaf de eilandjes kunt u snorkelen boven een van de mooiste  koraalriffen van dit deel van Indonesië. De lunch is een vis BBQ op het strand weggespoeld met Kokosmelk.

 

Dag 22 : Moni.

Door een zeer afwisselend landschap van bergen en door een fraaie kloof rijdt u  vandaag naar Moni. Moni is een vriendelijk dorpje aan de voet van de Kelimutu vulkaan. De rest van de dag kunt u rondwandelen en de omgeving verkennen.

2 nachten verblijft u in het middenklasse Kelimutu Eco lodge in Moni op basis van een Bungalow. (☼☼☼)

 

Dag 23 : Moni.

Vroeg in de ochtend rijdt u van Moni omhoog naar de vulkaan Kelimutu. Deze vulkaan heeft drie kratermeren, met water in drie verschillende kleuren. De zonsopgang boven deze meren is buitengewoon spectaculair en met helder weer is het uitzicht over Oost Flores fantastisch. Na het ontbijt maakt u een begeleide wandeling van ongeveer anderhalf uur naar verschillende traditionele dorpen in de omgeving, waaronder Jopu dat bekend is, om de typische Flores Ikat weefkunst. De middag is ter vrije besteding en kunt u op eigen gelegenheid het dorp nog verder verkennen

 

Dag 24 : Maumere.

Door een bergachtige streek rijdt u midden over het eiland naar het provincie stadje Maumere aan de noordkust van oost Flores.  Hier neemt de chauffeur afscheid van u en verblijft u nog enkele dagen aan het strand.

3 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Sea World Club aan de Flores zee. Dit vriendelijke hotel ligt rustig aan het strand in de omgeving van Maumere en beschikt over een goed restaurant en een zwembad. Direct vanaf het strand kunt u snorkelen boven het mooie koraalrif. (☼☼☼☼)

De omgeving is idyllisch, rustig en niet toeristisch en bestaat voornamelijk uit kleine traditionele dorpen op loopafstand.

 

Dag 25 : Maumere.

Met een auto van het hotel bezoekt u de plaats Maumere, de traditionele markt en het Boeginese vissersdorp Wuring met huizen op palen in de zee. In de heuvels boven Maumere krijgt u een rondleiding door het missiemuseum van Ledaro, waar door de paters een grote verzameling traditionele kunst en gebruiksvoorwerpen van Oost Flores is bijeengebracht.  De middag is ter vrije besteding.

 

Dag 26 : Maumere.

Gehele dag ter vrije besteding. U beschikt deze dag niet over auto en chauffeur.

 

Dag 27 : Sanur.

Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld van Maumere gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Bali. Na aankomst op Bali wordt u naar het hotel in de plaats Sanur gebracht.

Overnachting in hotel Segara Village in Sanur op basis van  een Bungalow met tuinzicht. Dit middenklasse hotel ligt direct aan het brede zandstrand van Sanur, even ten zuiden van het Bali Beach hotel. De bungalows liggen in een grote tuin met zwembad en een goed restaurant. Alle bungalows zijn ruim en beschikken over groot terras en een badkamer met bad en gescheiden inloopdouche. Het hotel ligt in een grote tuin direct aan het lange brede zandstrand en direct bij restaurants en winkeltjes in een levendige deel van de badplaats Sanur  (☼☼☼☼)

 

Dag 28 : Sanur.

In de loop van de middag wordt u uit het hotel opgehaald voor de transfer naar het vliegveld van Denpasar voor het vertrek van uw internationale vlucht.

 

 

Arrangement is inclusief :

Alle accommodatie op basis van logies en ontbijt.

3 x lunch / 2 x diner Lombok.

Alle maaltijden tijdens de driedaagse boottocht Sumbawa – Flores.

3 x lunch / 2 x diner Flores.

Alle transfers.

Snelle veerboot Bali – Lombok.

Autoveer Lombok – Sumbawa.

Auto met chauffeur vanaf Senaru / Lombok tot aan de haven van Sape / Sumbawa.

Auto met chauffeur op Flores vanaf de rit naar Ruteng tot en met de aankomst in Maumere.

Gebruik truck Lebuan Bajo – Dintor.

Engels sprekende gids op Lombok en Sumbawa vanaf Senaru tot aan Sape.

Engels sprekende gids op Flores van Sape / Sumbawa tot Maumere.

Engels sprekende lokale gidsen in Pringgasela, Bajawa en Kelimutu.

Engels sprekende gids en drager tijdens de trektocht West Flores. 

Privé boottocht Komodo / Rinca.

Privé boottocht Riung.

Alle genoemde excursies.

Tenten en kampeeruitrusting tijdens de trektocht Rinjani

Dansvoorstelling Lombok.

Fietsenhuur tijdens de fietstocht West Flores.

Brandstof auto`s.

Lege terugrit chauffeur Lombok.

Lege terugrit chauffeur Flores.

Lokale hotel belastingen.

Hoogseizoen toeslagen.

Binnenlandse vlucht Maumere – Denpasar.

 

Arrangement is exclusief :

Internationale vluchten.

Overige maaltijden.

Alle entreegelden.

Drankjes, Fooien en persoonlijke uitgaven.

Annulering en reisverzekering.

Visa Indonesië. ( verkrijgbaar bij aankomst op het vliegveld : zie visa informatie beneden )

Luchthaven vertrekbelasting.

 

Hotel accommodatie :

Het officiële sterren systeem voor hotels van de overheid geeft vaak een vertekend beeld van de kwaliteit. Tabula Rasa Travel gebruikt daarom een eigen waarderingssysteem van zonnetjes gebaseerd op onze eigen waarneming en ervaring.

☼☼             = eenvoudige accommodatie.

☼☼☼          = middenklasse accommodatie.

☼☼☼☼       = middenklasse accommodatie met meer faciliteiten, als bijvoorbeeld een zwembad.

☼☼☼☼☼    = bijzonder sfeervolle, kleinschalige accommodatie.

De door ons gebruikte kamertype aanduidingen zijn die van het hotel en mogen niet gezien worden als een kwaliteitsoordeel van onze kant. Soms kent het hotel zelfs geen standaard kamer, maar beginnen zij bijvoorbeeld vanaf een superior kamer. Vaak zijn de goedkoopste kamer types niet bestemt of geschikt voor de Europese markt. Bieden wij u al direct een Deluxe kamer aan, dan is dat meestal omdat wij de lagere kamers types niet geschikt vinden voor onze klanten.

 

Belangrijk om te weten :

Het startpunt voor de reizen naar Nusa Tenggara is het eiland Bali of het eiland Lombok. Het is mogelijk van Bali tot aan Oost Flores te reizen met de auto. De veerboot van Lombok naar Sumbawa is een autoveer. De boot van Sumbawa naar Flores is een kleinere boot, die exclusief voor u wordt gecharterd. Deze boot doet onderweg Komodo en Rinca aan. Het gebruik van het grote autoveer van Bali naar de westkust van Lombok is niet praktisch. Deze oversteek maakt u bij voorkeur met de snelle speedboot ( ruim 2 uur ) of per vliegtuig ( 20 minuten ) 

Singapore Airlines vliegt vanaf Amsterdam internationaal aan op Lombok, via Singapore.

Heeft u slechts een beperkt aantal dagen beschikbaar voor dit deel van Indonesië, dan kunt u Lombok en Sumbawa ook overslaan. U vliegt dan direct vanaf Bali naar Labuan Bajo op de westkust Flores. Vanuit Labuan Bajo kunt u per boot Rinca bezoeken in een dagtocht of Komodo en Rinca tijdens een meerdaagse boottocht. Labuan Bajo is tevens het startpunt van uw reis over Flores die eindigt in Maumere op Oost Flores, Vanaf Maumere vliegt u weer terug naar Bali. Bezoekt u uitsluitend Komodo en Rinca, dan vliegt u vanaf Bali heen en terug. Indien u de reis op Lombok wilt eindigen, dan vliegt u meestal via Bali. Het alternatief is Sumbawa in omgekeerde richting te doen. Naar Sumba vliegt u vanaf Oost Flores of Oost Sumbawa of Bali. Sumba heeft twee kleine vliegvelden, één op West Sumba en één op Oost Sumba. Het eiland Timor heeft vluchtverbindingen met Bali, Maumere en Oost Sumba.

 

OFFERTE :

Een offerte op basis van dit programma kunnen wij u op verzoek toesturen. Daarvoor willen wij wel van u weten met hoeveel personen u reist en in welke periode. Gebruikt u daarvoor de offerte aanvraag pagina van deze website. Dit arrangement  is een voorbeeld programma en kan verder aangepast worden aan uw persoonlijke wensen. Verlengingen en aanvullingen met een verblijf aan het strand of met een van onze andere programma`s zijn mogelijk. De verblijfsduur in alle plaatsen kan eventueel worden verlengd of ingekort. De maximaal toegestane verblijfsduur binnen Indonesië op basis van een bij binnenkomst verkregen visum bedraagt 30 dagen. Visa voor langer verblijf tot 60 dagen is uitsluitend te verkrijgen via de ambassade.

Laat u ons weten, wat uw ideale reis is, dan maken wij er een goed lopend programma van.

 

Informatie : Tabula Rasa Travel

E-mail        : info@tabularasatravel.nl

Telefoon    : 0031 74 2777000