NUSA TENGGARA SUMBAWA EN RINCA.

 

7 dagen Sumbawa, Rinca en Komodo : Reis Nusa Tenggara 11.   

11 dagen traditioneel Lombok, Sumbawa, Komodo en Rinca : Reis Nusa Tenggara 15.

 

7 dagen Sumbawa, Rinca en Komodo.

( Reis Nusa Tenggara 11 )    

 

Dag 01 : Sumbawa Besar.

U wordt van het hotel op Lombok of vanaf het vliegveld naar de haven van Lombok gebracht. Overtocht van Lombok naar Sumbawa per locale veerboot gevolgd door een transfer naar de accommodatie in Sumbawa Besar. In Sumbawa overnacht u in eenvoudige huisjes aan het strand, waar u nog kunt zwemmen snorkelen.

 

Dag 02 : Sumbawa Besar.

Vandaag maakt u een rondrit door de stad Sumbawa Besar. U bezoekt de locale markt, het paleis van de Sultan en een traditioneel dorp, Kampung Pemulung. In dit dorp ziet u het dagelijks leven op Sumbawa. In de namiddag keert u terug naar de accommodatie.

 

Dag 03 : Bima.

Deze dag maakt u een prachtige rit van Sumbawa Besar naar de oostelijke havenstad Bima. U rijdt door zeer afwisselende landschappen met hier en daar mooie uitzichten op de zee. Onderweg maakt u een stop bij het visserdorp Labuan Jambu. Hier ziet u onder andere de bouw van de traditionele visserboten. Vlak voor Bima liggen de fotogenieke zoutpannen van het eiland. Overnachting in een hotel in Bima.

 

Dag 04 : Komodo.

Vroeg in de ochtend rijdt u naar de haven van Sape. Hier gaat u aan boot van uw eigen boot voor de tocht naar het eiland Komodo. Op het eiland Pulau Kalong kunt u vliegende honden zien en genieten van de zonsondergang. Overnachting aan boord bij het eiland Pulau Kalong.

 

Dag 05 : Rinca.

In de ochtend maakt u een wandeling over het eiland Komodo en ziet u de beroemde Komodo varanen. Bij het strand van Pantai Merah is er gelegenheid om te snorkelen. Na deze stop vaart u door naar het eiland Rinca. Overnachting aan boord.

 

Dag 06 : Labuan Bajo.

Vroeg in de morgen maakt u een wandeling over het eiland Rinca. Ook hier zijn de Komodo Varanen te zien. Na de wandeling vaart u verder naar Labuan Bajo op het eiland Flores. Overnachting in een eenvoudig hotel in Labuan Bajo.

              

Dag 07 : Labuan Bajo.

Transfer naar het vliegveld van Labuan Bajo voor de vlucht naar uw volgende bestemming.

 

======================================================================================

 

11 dagen traditioneel Lombok, Sumbawa, Komodo en Rinca.

( Reis Nusa Tenggara 15 )                 

 

Dag 01 : Sekotong / Lombok.

Aankomst op het vliegveld van Lombok. Aansluitend volgt de transfer van ruim een uur naar het eerste hotel. De verdere middag is ter vrije besteding.

2 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Cocotinos op basis van een kamer met terras. Dit hotel ligt bij het dorp Sekotong aan  de zuidwestkust van het eiland Lombok. Dit sfeervolle middenklasse hotel ligt aan het strand van noordkust van het grote schiereiland, dat uitsteekt aan de zuidwestzijde van Lombok. Het hotel heeft een goed restaurant en een zwembad en ligt zeer rustig. Het achterland bestaat uit heuvels met traditionele dorpen. Er zijn hier geen andere hotels in de directe omgeving. U kunt hier wandelen, fietsen of een boottocht maken naar de kleine eilanden voor de kust. (snorkelen) Het hotel ligt van alle hotels op Lombok het dichtst bij het nieuwe vliegveld. ( transfer van 1 uur )

 

Dag 02 : Sekotong.

Gehele dag ter vrij besteding. U beschikt deze dagen in Sekotong niet over auto, chauffeur en gids.

 

Dag 03 : Senaru.

Na het ontbijt wordt u opgehaald uit het hotel voor de rondreis over Lombok. Langs de noordkust rijdt u naar het dorp Senaru, gelegen op een hoogte van 800 meter boven de zeespiegel op de noord helling van de vulkaan Rinjani. Overnachting in het sfeervolle Guesthouse Rinjani Lodge in Senaru.

 

Dag 04 : Labuan Pandan.

De chauffeur brengt u om 08.00 uur naar het Rinjani Trekking Centre en vandaar maakt u onder leiding van een lokale gids een wandeling van ongeveer 3 uur door de mooie omgeving, langs rijstvelden en kleine traditionele Sasak dorpen. Aan het eind kunt u een bad nemen bij een waterval. In de middag rijdt u verder langs de noordkust naar het kleine dorp Labuan Pandan aan de oostkust van Lombok. Aan deze weg zijn geen restaurants. Het is dus verstandig nog in Senaru de lunch te gebruiken of iets te eten en te drinken mee te nemen.

Overnachting in een zeer eenvoudige Homestay aan de kust bij Labuan Pandan op basis van een kamer met airconditioning. (☼☼)

 

Dag 05 : Tetebatu.

Uiterlijk om 08.30 uur begint u aan een boottocht naar de kleine Koraaleilandjes voor de oostkust. Daar kan gesnorkeld worden op een plek die door de lokale bevolking Heavenly Sea word genoemd. De lunch is deze dag inbegrepen.  In de middag rijdt u verder naar Pangandangan, waar een dansvoorstelling wordt opgevoerd. De hele bevolking loopt uit om u te begroeten. U kunt tot slot een mooie wandeling maken door het dorp. 2 nachten verblijft u in het eenvoudige Tetebatu Mountain Resort in Tetebatu op basis van een bungalow. Het dorp Tetebatu ligt tegen de zuidhelling van de vulkaan Rinjani, op een hoogte van 800 meter.

 

Dag 06 : Tetebatu.

In de ochtend maakt u een wandeling van ongeveer 3 uur door de rijst- en tabaksvelden. De wandeling eindigt in Pringgasela, waar bijna al de vrouwen de weefkunst Songket beoefenen. In dit dorp krijgt u een traditionele Sasak maaltijd aangeboden. Na deze lunch rijdt u verder naar Masbagik, waar op een traditionele manier aardewerk wordt vervaardigd. In Loyok ziet u tot slot het weven van manden.

 

Dag 07 : Sumbawa Besar.

U maakt vandaag eerst een autorit van Tetebatu naar de oostelijke haven van Lombok. U maakt de overtocht van Lombok naar Sumbawa per autoveerboot en vervolgens rijdt  u naar de hoofdstad van het eiland, Sumbawa Besar.

Even buiten de stad Sumbawa Besar verblijft u 2 nachten in het eenvoudige hotel Kencana Beach Inn aan het strand, waar u ook  kunt zwemmen snorkelen.

 

Dag 08 : Sumbawa Besar.

Na het ontbijt maakt u een rondrit door de stad Sumbawa Besar. U bezoekt de lokale markt, het paleis van de Sultan en een traditioneel dorp, Kampung Pemulung. In dit dorp ziet u het dagelijks leven op Sumbawa. In de namiddag keert u terug naar uw hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 09 : Bima.

Deze dag maakt u een prachtige rit van Sumbawa Besar naar de oostelijke havenstad Bima. U rijdt door zeer afwisselende landschappen met hier en daar mooie uitzichten op de zee. Onderweg maakt u een stop bij het vissersdorp Labuan Jambu. Hier ziet u onder andere de bouw van de traditionele vissersboten. Vlak voor Bima liggen de fotogenieke zoutpannen van het eiland. Overnachting in het eenvoudige hotel Marina Bima.

 

Dag 10 : Komodo.

Om 07.00 uur in de ochtend vertrekt u uit het hotel en rijdt u in een kleine 2 uur naar de haven van Sape. Hier gaat u aan boot van uw privé boot voor de tocht naar het eiland Komodo. Onderweg naar het eiland Komodo is er gelegenheid om te snorkelen. Op Komodo maakt u een wandeling naar de voederplaats van de varanen. Hierna wordt doorgevaren naar Rinca. Om de Varanen goed te kunnen zien kunt u de wandelingen het beste maken vóór 09.00 uur of na 16.00 uur. De varanen zijn dan het meest actief.  Onderweg worden verschillende strandjes bezocht, waar gelegenheid is om te zwemmen en te snorkelen.

2 nachten verblijft u aan boord van uw gecharterde privé boot met bemanning. Dit is een houten boot  U slaapt in een grote privé ruimte met airconditioning en op een matras op de grond. U kunt ook aan dek slapen. De bemanning kan dat voor u in orde maken. Alle maaltijden zijn tijdens deze twee daagse bootreis inbegrepen. Deze traditionele maaltijden worden door de bemanning aan boord bereid. (☼☼)

 

Dag 10 : Rinca.

In de vroege ochtend maakt u op Komodo een wandeling naar de voederplaats van de varanen. In de loop van de middag vaart u verder naar Rinca.

 

Dag 11 : Rinca.

In de vroege ochtend maakt u een wandeling over het eiland Rinca en ook hier ziet u de Komodo varanen in hun natuurlijke omgeving. Op Rinca komen minder toeristen dan op Komodo. Na de lunch vaart u naar de westkust van Flores en eindigt de boottocht in de haven van Labuan Bajo. Aansluitend volgt de transfer naar het vliegveld van Labuan Bajo.

 

======================================================================================

 

Belangrijk om te weten :

Het startpunt voor de reizen naar Nusa Tenggara is het eiland Bali of het eiland Lombok. Het is mogelijk van Bali tot aan Oost Flores te reizen met de auto. De veerboot van Lombok naar Sumbawa is een autoveer. De boot van Sumbawa naar Flores is een kleinere boot, die exclusief voor u wordt gecharterd. Deze boot doet onderweg Komodo en Rinca aan. Het gebruik van het grote autoveer van Bali naar de westkust van Lombok is niet praktisch. Deze oversteek maakt u bij voorkeur met de snelle speedboot ( ruim 2 uur ) of per vliegtuig ( 20 minuten ) 

Singapore Airlines vliegt vanaf Amsterdam internationaal aan op Lombok, via Singapore.

Heeft u slechts een beperkt aantal dagen beschikbaar voor dit deel van Indonesië, dan kunt u Lombok en Sumbawa ook overslaan. U vliegt dan direct vanaf Bali naar Labuan Bajo op de westkust Flores. Vanuit Labuan Bajo kunt u per boot Rinca bezoeken in een dagtocht of Komodo en Rinca tijdens een meerdaagse boottocht. Labuan Bajo is tevens het startpunt van uw reis over Flores die eindigt in Maumere op Oost Flores, Vanaf Maumere vliegt u weer terug naar Bali. Bezoekt u uitsluitend Komodo en Rinca, dan vliegt u vanaf Bali heen en terug. Indien u de reis op Lombok wilt eindigen, dan vliegt u meestal via Bali. Het alternatief is Sumbawa in omgekeerde richting te doen. Naar Sumba vliegt u vanaf Oost Flores of Oost Sumbawa of Bali. Sumba heeft twee kleine vliegvelden, één op West Sumba en één op Oost Sumba. Het eiland Timor heeft vluchtverbindingen met Bali, Maumere en Oost Sumba.

 

OFFERTE :

Een offerte op basis van dit programma kunnen wij u op verzoek toesturen. Daarvoor willen wij wel van u weten met hoeveel personen u reist en in welke periode. Gebruikt u daarvoor de offerte aanvraag pagina van deze website. Dit arrangement  is een voorbeeld programma en kan verder aangepast worden aan uw persoonlijke wensen. Verlengingen en aanvullingen met een verblijf aan het strand of met een van onze andere programma`s zijn mogelijk. De verblijfsduur in alle plaatsen kan eventueel worden verlengd of ingekort. De maximaal toegestane verblijfsduur binnen Indonesië op basis van een bij binnenkomst verkregen visum bedraagt 30 dagen. Visa voor langer verblijf tot 60 dagen is uitsluitend te verkrijgen via de ambassade.

Laat u ons weten, wat uw ideale reis is, dan maken wij er een goed lopend programma van.

 

Informatie : Tabula Rasa Travel

E-mail        : info@tabularasatravel.nl

Telefoon    : 0031 74 2777000