NUSA TENGGARA

Nusa Tenggara of de kleine Sunda eilanden zijn is de gordel van eilanden ten oosten van Bali. De reeks bestaat uit vele grotere en kleinere eilanden, waarvan de belangrijkste zijn : Lombok, Sumbawa, Flores en Timor en meer naar het zuiden het zeer bijzondere eiland Sumba. Van het eiland Timor ligt alleen het westelijke deel in Indonesië. Het oostelijk deel is de voormalige Portugese kolonie en heden ten dage onafhankelijke staat Oost Timor.

Sumbawa :

Het eiland Sumbawa is 280 kilometer lang en heeft een breedte van 15 tot 90 kilometer. In het midden ligt de vulkaan Tambora. De bevolking is hoofdzakelijk islamitisch, maar met een geheel eigen cultuur. Twee sultanaten beheersten de geschiedenis en de Kratons of paleizen van de Sultans zijn nog te vinden in de hoofplaatsen Sumbawa Besar op westelijk deel en Bima op het oostelijk deel van het eiland. Er loopt een goede weg van west naar oost over het hele eiland. Alle zijwegen leiden naar vrijwel ongerepte gebieden met zeer traditionele bevolking.
Sumbawa is per autoveer te bereiken vanaf Lombok. Vanaf de oostelijke havenplaats Sape vertrekken de boten naar Flores.

Flores :

Flores kent een uniek cultuur van christendom met daaronder nog een sterk animistische  traditie, die vooral te zien is in kunst en huizenbouw. Het spectaculaire hoogtepunt van een reis over Flores is de zonsopgang boven de vulkaan Kelimutu met haar drie kleuren kratermeren.
Flores en Sumba staan bekend om hun bijzonder Ikat weefkunst. In de traditionele dorpen vindt u hiervan veel voorbeelden, die per dorp verschillen.
Ten oosten van Flores liggen ligt nog een groep kleinere eilanden, waaronder het walviseiland Alor.

 

Komodo en Rinca :

Tussen Sumbawa en Flores liggen veel kleinere eilanden, waaronder Komodo en Rinca, die vooral bekend zijn vanwege de daar voorkomende grote Komodo varanen. Voor een bezoek aan de varanen kunt u bij ons kiezen tussen een 2 of 3 daagse boottocht van Oost Sumbawa naar West Flores of 1 of 2 of 3 daagse boottocht vanuit West Flores. 

Timor :

Het eiland Timor lijkt qua landschap op Noord Australië met droge grasheuvels en eucalyptus en geurige sandelhoutbossen. De bevolking woont nog voor een groot deel in primitieve strohutten en is verwant aan  de Aboriginals van Australië. Het westelijk deel van Timor hoort bij Indonesië en de hoofdplaats Kupang is per vliegtuig te bereiken vanuit Bali en Flores.

 

Sumba :

Uw bijzondere aandacht voor Sumba, het eiland van Megalieten en paarden. Een absoluut hoogtepunt van een verblijf op Sumba is het bijwonen van de Pasola gevechten te paard. Dit traditionele gebeuren vindt meestal eind februari  en wordt niet georganiseerd voor toeristen. De kalender wordt hier bepaald door de animistische priesters. Bent u geïnteresseerd in deze zeer unieke gebeurtenis, neemt u dan tijdig contact met ons op, zodat wij uw reis kunnen opzetten met de meeste kans op het meemaken van de Pasola. De hoofplaats van oost Sumba Waingapu en de hoofdplaats van west Sumba zijn per vliegtuig te bereiken vanuit Bali, Sumabawa en Flores.

Individuele rondreizen :

Met Tabula Rasa Travel kunt u individuele reizen maken over alle eilanden
Allereerst is het mogelijk vanaf Lombok geheel over de weg en met gebruikmaking van veerboten vanaf Bali en over Lombok, Sumbawa en Flores naar Maumere op Oost Flores te reizen. U vliegt dan terug naar Bali.
Een dergelijk totaal programma neemt ongeveer 3 weken in beslag. Onderweg bezoekt u ook de varanen eilanden Komodo en Rinca.
Heeft u minder dagen te besteden, dan kunt u Lombok en Sumbawa ook overslaan en direct naar west Flores vliegen voor een bezoek aan Komodo en Rinca en een rondreis over Flores. U vliegt dan vanaf Oost Flores terug naar Bali.
Wilt u uitsluitend Komodo bezoeken, dan vliegt u van Bali naar West  Flores, om vandaaruit een boottocht te maken naar Rinca of naar Komodo en Rinca.
Hoewel Sumba wat geïsoleerd ten zuiden van Flores en Sumbawa ligt is het goed mogelijk een rondreis over dit eiland te combineren met de overige eilanden. U kunt van Sumbawa of Flores naar West of Oost Sumba vliegen en van aan het eind van uw verblijf terug naar Bali.
Rondreis programma`s kunnen wij, in overleg met u, ook op maat maken, geheel afgestemd op uw persoonlijke interesses, aantal dagen, fysieke mogelijkheden en budget. De keuze is geheel aan u.

 

Avontuurlijk :

Tabula Rasa Travel heeft programma`s met wandelingen op alle eilanden.

 

Strand :

Alle eilanden zijn omringd door stranden met koraalriffen. Goede strand hotels vindt u echter alleen op west en oost Flores. Een heel bijzondere, maar ook luxe accommodatie is het ver van alle drukte gelegen Amanwana Jungle Resort op het eiland Moyo bij de noordkust van Sumbawa. 
Wilt u uw rondreis over deze eilanden afsluiten met enkele dagen strand buiten alle drukte van Bali, dan zijn de stranden op de westkust van Flores daar zeer geschikt voor.