SEIZOENEN MYANMAR.

Seizoenen Myanmar algemeen :

Myanmar ligt in de tropen, ten noorden van de evenaar. De temperatuur op zeeniveau varieert het grootste deel van het jaar door tussen 22 graden `s nachts en de 33 graden Celsius overdag. In hoger gelegen gebieden kan het wat koeler zijn. Er zijn twee seizoen, de droge moesson en de natte moesson.

De droge moesson loopt van begin oktober tot eind april. Daarbinnen vormen de maanden oktober en november de meest gunstige reistijd. De periode van half december tot half januari is het absolute hoogseizoen en zowel  accommodatie als binnenlandse vluchten kunnen in die periode snel vol raken. De meeste hotels rekenen toeslagen voor een verblijf gedurende kerst en Nieuwjaar. In veel hotels is het kerstdiner op 24 december en het oudejaarsdiner op 31 december verplicht inbegrepen.

Het droge en hete laatste deel van de droge moessonseizoen loopt van half februari tot half mei. In maart, april en mei kan het erg warm worden. De gemiddelde temperatuur in Yangon ligt rond de 31 graden Celsius, maar kan oplopen tot 40 graden Celsius. De temperatuur in de centrale vlakte, Bagan en Mandalay kan oplopen tot boven de 40 graden Celsius. Het jaarlijkse waterfestival vind niet voor niets plaats in de maand april. De temperatuur in het bergland is aangenamer en ligt rond de 25 graden Celsius. De wegen kunnen stoffig zijn. De passage van rivieren met een auto kan problematisch zijn vanwege de lage waterstand of geheel droogstaande beddingen met mulzand. Rivierboten ondervinden in deze periode problemen door de lage waterstand. Zelfs in de heetste maanden kunnen toch korte, verfrissende buien vallen, die zorgen voor een welkome verfrissing.

Het regenseizoen van de zuidwest Moesson loopt van half mei tot begin oktober. Deze komt aan land vanaf de golf van Bengalen en neemt veel regen mee. In deze periode regent het daarom vooral aan de westkust vrijwel iedere dag en vooral in de namiddag en avond. De temperatuur wordt door de regen wat omlaag gedrukt, maar het klimaat is wel zeer vochtig en klam. De centrale vlakte tussen Yangon en Mandalay ligt in deze periode echter in de regenschaduw van de westelijke bergketens. In Yangon valt de meeste regen aan het begin van het regenseizoen. Ook het Shan plateau ( Inle meer ) blijft betrekkelijk droog. De temperatuur in de centrale vlakte, Bagan en Mandalay ligt rond de 28 graden Celsius. De temperatuur in het bergland ligt rond de 20 graden Celsius.

Onze zomerperiode, de regentijd in Myanmar, is daarom beslist geen slechte tijd om het land te bezoeken. Het is er dan heerlijk rustig en minder prijzig. De regen valt in die periode voornamelijk aan de westkust en reizen naar die delen van het land, waaronder het strand van Ngapali Beach en de monumenten van Mrauk U, raden wij in de maanden mei tot en met september  dan ook af. De meeste strand hotels zijn in die periode dan ook gesloten.

Vooral met avontuurlijke programma`s dient u in de regentijd wel rekening te houden met een hogere waterstand en modderige en kapotte wegen en dat met name aan het eind van het regenseizoen, dus in september en tot in oktober. Rivierboten ondervinden in deze periode problemen door de hoge waterstand en sterke stroming. De toeristische boten varen onregelmatig of vaak niet.  Ondanks het laagseizoen in Myanmar raden wij u aan de internationale vluchten bijtijds te reserveren voor een reis in de maanden Juli en augustus. Vluchten binnen deze periode kunt u al vastleggen vanaf september/oktober in het jaar daarvoor. 

Na een forse regenbui klaart het meestal snel weer op. De temperatuur blijft altijd aangenaam. In het binnenland, tussen de bergen kan een bui langer blijven hangen. In de regentijd zult u tijdens wandelingen, fietstochten en meerdaagse trektochten voorbereid moeten zijn op modderige paden en sneller stromende rivieren met een hogere waterstand. Een paraplu, ter plaatse aangeschaft, of een poncho is altijd te prefereren boven een dichte regenjas. De periode mei tot en met september is aangenaam rustig, vooral wat aantallen toeristen betreft en de prijzen liggen daardoor ook aanmerkelijk

Specifieke advies over de seizoenen kunnen wij u vertrekken op basis van het door u gewenste programma.

 

Reisperiode Noord Myanmar :

De meest noordelijke streken van Myanmar liggen tegen het hooggebergte, de uitlopers van de Himalaya.

De gunstige reis periode voor Noord Myanmar is in de droge tijd van oktober tot en met April.

November tot Februari : Winter seizoen en beste periode. Heldere lucht, warm overdag en koel in de avond en nacht. De temperatuur daalt langzaam in de loop van deze periode. Gemiddelde temperatuur 10 tot 22 graden Celsius. Eind Januari tot Februari daalt de temperatuur flink : Boven de sneeuwgrens vriest het en valt er veel sneeuw.  

Maart tot April : Zomer seizoen : Heldere ochtenden nevelige middagen. Warm overdag en koel in de avond en nacht. De temperatuur stijgt langzaam in de loop van deze periode. Gemiddelde temperatuur 14 tot 28 graden Celsius. Er valt af en toe enige regen.

Mei tot Oktober : Regenseizoen : Zware regen. Dit is nog wel een interessante periode voor een verblijf in het uiterste noorden van het land, vooral voor de liefhebbers van Flora en Fauna. Het is de beste periode om Hkakaborazi, de hoogste berg van Myanmar, te beklimmen, aangezien daar in de overige maanden veel sneeuw valt. Gemiddelde temperatuur 20 tot 30 graden Celsius met een hoge vochtigheidsgraad. Veel bloedzuigers. Hoge waterstand in de rivieren. N.B. : De temperaturen in lager gelegen delen van het land zijn in het regenseizoen nog hoger met een zeer hoge vochtigheidsgraad. Een bezoek aan de westkust is af te raden.