ZUID KALIMANTAN.

 

 

5 dagen Zuid Kalimantan met Bamboevlot tocht : Reis Kalimantan 15.

8 of 10 dagen hoogtepunten van Zuid en Centraal Kalimantan : Reis Kalimantan 04 en 08.

 

 

5 dagen Zuid Kalimantan met Bamboevlot tocht.

( Reis Kalimantan 15 )

 

Dag 01 : Banjarmassin.

Aankomst op het vliegveld van Banjarmassin. Transfer naar het hotel. Verdere dag ter vrije besteding.               Overnachting in een eenvoudig hotel in Banjarmassin.

 

Dag 02 : Loksado.

Vroeg in de morgen maakt u een tocht met een motorprauw naar de drijvende markt van de Banjarmassin. Vanuit kleine bootjes worden groente, vleeswaren, fruit, textiel en nog veel meer aan de man en vrouw gebracht. Hierna keert u terug naar het hotel voor het ontbijt. Na het ontbijt rijdt u naar de plaats Cempaka, een stadje ten noorden van Banjarmasin. Op primitieve wijze worden in deze omgeving halfedelstenen gedolven. Met behulp van Rotan manden wordt de modder uit smalle putten omhoog gehaald. Met water worden de stenen er vervolgens uitgezeefd. Via Pandak Daun rijdt u vervolgens naar Loksado, waar u 2 nachten verblijft in een cottage.

              

Dag 03 : Loksado.

Van Loksado rijdt u naar Malaris, waar traditionele Dayakhuizen worden bekeken. Van Malaris maakt u een wandeling door het bos naar de waterval van Haratai. Tijdens deze voettocht ziet u meer Dayakhuizen, en kruist u de rivier via een hangbrug. Overnachting in Loksado.

 

Dag 04 : Banjarmassin.

De dorpelingen hakken bamboe voor uw vlot. Met dit bamboevlot maakt u een onvergetelijke tocht stroomafwaarts, door het tropische bos van de berg Kantawan, over de Amandit rivier. Na aankomst rijdt u weer terug naar Banjarmassin. Overnachting in het eenvoudige hotel in Banjarmassin.

 

Dag 05 : Banjarmassin.

Na het ontbijt wordt u teruggebracht naar het vliegveld van Banjarmassin voor de vlucht naar uw volgende bestemming.

 

======================================================================================

 

8 dagen hoogtepunten van Zuid en Centraal Kalimantan. 

( Reis : Kalimantan 04 )

 

Dag 01 : Banjarmasin.

Aankomst op het vliegveld van Banjarmasin. Transfer naar een middenklasse hotel in het centrum van de stad Banjarmasin, gelegen aan de Barito en de Martapura rivier. In de namiddag maakt u een tocht per prauw over de Martapura rivier en ziet het rivierleven in dit Venetië van Azië. 3 nachten verblijf in een eenvoudig hotel in Banjarmassin.

 

Dag 02 : Banjarmasin.

Vroeg in de morgen maakt u een tocht met een motorprauw naar de drijvende markt van de stad. Vanuit kleine bootjes worden groente, vleeswaren, fruit, textiel en nog veel meer aan  de man en vrouw gebracht. U maakt een wandeling over de zeer lange houten brug, die hier de straat vormt. Zittend op de grond gebruikt u het traditionele middag maal in een van de houten huizen. Op de terugweg ziet u de productie van bakolie en de bouw van houten boten. Na de lunch wordt een batik “Sasaringan” fabriekje bezocht.

              

Dag 03 : Banjarmasin.

Vandaag maakt u een tocht per auto naar Cempaka, een stadje ten noorden van Banjarmasin. Op primitieve wijze worden  in deze omgeving halfedelstenen gedolven. Met behulp van Rotan manden wordt de modder uit smalle putten omhoog gehaald. Met water worden de stenen er vervolgens uitgezeefd. In Martapura kunt u de bewerking van de stenen zien. In de namiddag bezoekt u nog een museum en een lokale markt.

 

Dag 04 : Pangkalaraya.

Vroeg in de ochtend begint u aan de autorit naar Pangkalanraya. U rijdt over de lange brug over de Barito rivier en passeert al snel de grens tussen Zuid en Centraal Kalimantan. De rit voert door een uitgestrekt gebied van moerassen en naar de overzijde van de rivier de Kapuas. Aan het begin van de middag arriveert u bij het zeer eenvoudige overnachtinghotel. Dit hotel ligt ongeveer 40 kilometer ten westen van de plaats Pangkalaraya in een rustige en groene omgeving. Na enige rust rijdt u `s middags naar de Rungan rivier, waar een korte wandeling door het bos wordt gemaakt naar het dorp Sei Gohong. Vandaar vaart u met een kleine houten motorboot de Rungan rivier op. U kunt genieten van het tropische bos en misschien ziet u neusapen, langstaart Makaken en Orang Oetans. Langs dezelfde weg keert u terug naar het hotel. Indien er nog tijd is kunt u de heuvel Bukit Tangkiling beklimmen voor een wijds uitzicht over de omgeving en de zonsondergang. 

             

Dag 05 : Pangkalan Bun.

Vroeg in de ochtend vertrekt u met de auto voor de lange rit van Pangkalanraya naar Pangkalan Bun. ( 430 kilometer ) Het eerste deel van de rit reist een lokale gids met u mee, die voor de uitleg onderweg zorgt. Er wordt gestopt bij de steenformatie, waar de legendarische held Tjilik Riwut mediteerde voordat hij de strijd aanging met zijn vijanden. Rond de stenen staan verschillende geestenhuisjes, waar nog dagelijks wordt geofferd. De volgende stop is bij Kasongan, een leuk plaatsje aan de Katingan rivier, omringd door hoge Durian bomen. Hier staan een drietal “Sandungs” met voorouder beelden. Na Kasongan neemt de gids afscheid en rijdt de chauffeur met u naar Pangkalan Bun. Het laatste deel van de route bestaat uit Oliepalm- en rubberplantages. Overnachting in een eenvoudig hotel in Pangkalan Bun.

 

Dag 06 : Tanjung Puting.

Na het ontbijt rijdt u naar de plaats Kumai. In Kumai gaat u aan boord van uw eigen boot ( Klotok ) Deze eenvoudige houten boot is de komende dagen uw hotel en restaurant. Met deze boot vaart u naar Tanjung Putting National Park, gelegen in de jungle. Het gebied bestaat uit tropische laagland vegetatie met Mangrove bossen en vele meertjes. Er is een gerede kans neusapen, langoeren en krokodillen te zien. Na een regenbui ziet u misschien het natuurverschijnsel van verlichte Nipahpalmen. Deze verlichting wordt verzorgd door miljoenen kleine insecten. U maakt een stop is bij Tanjung Harapan, de voeder plaats van de Orang Utans.

 

Dag 07 : Tanjung Puting.

U wordt gewekt door de geluiden van het bos. Via Pondok Tangui vaart u naar het Orang Utan Rehabilitatie centrum “Camp Leakey”. Onder leiding van rangers maakt u een wandeling door het bos en ziet misschien ook wilde Orang Utans.   Overnachting op de boot.

              

Dag 08 : Pangkalan Bun.

Na het ontbijt vaart u terug naar Kumai en vandaar in een half uur naar het vliegveld van Pangkalan Bun voor de vlucht naar uw volgende bestemming.

                

======================================================================================

 

10 dagen hoogtepunten van Zuid en Centraal Kalimantan. 

( Reis : Kalimantan 08 )

 

Dag 01 tot en met dag 04 zijn gelijk aan dag 01 tot en met 04 van onze reis Kalimantan 04, zoals hierboven omschreven.

 

Dag 05 : Malahoi.

Vroeg in de ochtend loopt u van het hotel naar de Rungan rivier. Per motorboot vaart u vervolgens in ongeveer 4 uur naar Tumbang Jutuh, waar de stroomversnellingen de rivier verder onbevaarbaar maken. Vanaf deze plaats rijdt u ongeveer 30 minuten over een hobbelige weg naar het Dajakdorp Tumbang Malahoi. Hier staat een mooi Dajak familie huis, dat al 23 generaties wordt bewoond. Het huis staat op palen van ijzerhout en de wanden zijn van boombast. U maakt kennis met de gebruiken van deze Dajak familie, volgt hen naar de velden en ziet hoe ze vissen. De traditionele maaltijden worden door de familie zelf voor u klaargemaakt. U wast zich bij de pomp en overnacht heel eenvoudig op dunne matjes.

 

Dag 06 : Palangkaraya.

Deze dag heeft u de tijd, om meer te zien van het leven van de Dajak familie. In de loop van de middag reist u langs de zelfde route weer terug naar Palangkaraya.

 

Dag 7 tot en met 10 zijn gelijk aan dag 5 tot en met 8 van onze reis Kalimantan 04, zoals hierboven omschreven.

 

======================================================================================

 

Belangrijk om te weten :

Vanuit Jakarta kunt u alle vliegvelden van Kalimantan bereiken. Voor een bezoek aan de Orang Oetans van Tanjung Puting / Centraal Kalimantan vliegt u aan op het vliegveld van Pangkalanbun. Naar dit vliegveld kunt u ook vliegen vanuit Semarang op Midden Java en v.v. Dat laatste biedt de mogelijkheid aansluitend een bezoek  te brengen aan midden Java en vandaar door te reizen over de weg of per vliegtuig naar andere delen van het land.

Vanuit andere delen van Indonesië vliegt u in de meeste gevallen met een binnenlandse vlucht aan op Jakarta. Er zijn ook enige vliegverbindingen met Surabaya op oost Java. Wij adviseren u graag over de beste route en combinaties voor uw reis over meerdere eilanden.

 

OFFERTE :

Een offerte op basis van dit programma kunnen wij u op verzoek toesturen. Daarvoor willen wij wel van u weten met hoeveel personen u reist en in welke periode. Gebruikt u daarvoor de offerte aanvraag pagina van deze website. Dit arrangement  is een voorbeeld programma en kan verder aangepast worden aan uw persoonlijke wensen. Verlengingen en aanvullingen met een verblijf aan het strand of met een van onze andere programma`s zijn mogelijk. De verblijfsduur in alle plaatsen kan eventueel worden verlengd of ingekort. De maximaal toegestane verblijfsduur binnen Indonesië op basis van een bij binnenkomst verkregen visum bedraagt 30 dagen. Visa voor langer verblijf tot 60 dagen is uitsluitend te verkrijgen via de ambassade.

Laat u ons weten, wat uw ideale reis is, dan maken wij er een goed lopend programma van.

 

Informatie : Tabula Rasa Travel

E-mail        : info@tabularasatravel.nl

Telefoon    : 0031 74 2777000