KALIMANTAN

Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo, na Groenland en Nieuw Guinea het grootste eiland ter wereld. Het westelijk deel behoort tot Maleisië en Brunei. Aan de overwegend vlakke kust liggen enkele grote steden afgewisseld met grote moeras gebieden.
Het bergachtige binnenland is vrijwel uitsluitend toegankelijk over het water van grote rivieren als de Kapuas, de Kayan, de Mahakam, de Barito en en de Kahayan ; aan de beneden loop veelal met grote boten, aan de bovenloop, vanwege de vele stroomversnellingen, alleen met een motorprauw.
De brede lage kusten worden gebruikt voor bosbouw en de aanleg van Palmolie plantages. Het binnenland heeft nog tropisch oerbos met veel bijzonder planten en dieren, als Orang Oetans, gordeldieren, tapirs,  kleine olifanten en Neushoornvogels.
De oorspronkelijk bevolking, die voornamelijk buiten de steden en in het binnenland woont bestaat uit Dajaks, die nog leven volgens hun traditionele leefwijze met unieke kunst, tatoeages, gebruiksvoorwerpen versierd met veelkleurige kralen. Zij leven nog in grote familie huizen en de jagen in het bos met blaaspijpen. 

Individuele rondreizen Kalimantan :

Met Tabula Rasa Travel kunt u vanuit de kuststeden boottochten naar het binnenland maken en Dajak dorpen bezoeken aan de zuidkust en vanuit de steden Banjarmasin, Balikpapan en Samarinda.
Samarinda is het startpunt voor een meerdaagse boottocht over de benedenloop van de brede en trage Mahakam rivier, door het Sultanaat Kutai naar het Jempang meer. U verblijft in hutten op een grote privé boot.    
Rondreis programma`s kunnen wij, in overleg met u, ook op maat maken, geheel afgestemd op uw persoonlijke interesses, aantal beschikbare dagen en budget. De keuze is geheel aan u.

Orang Oetans :

Aan de zuidkust van de provincie Centraal Kalimantan ligt het Nationale Park Tanjung Puting met het beroemde Orang Oetan rehabilitatie centrum Camp Leakey. Vanuit de plaats Kumai vaart u meerdere dagen met een klein houten boot, een zogenaamde Klotok door het tropisch regenwoud naar de Orang Oetans en verschillende traditionele Dajak dorpen.
Dit gebied is uitsluitend te bereiken vanuit Jakarta en Semarang op Java en daardoor goed te combineren met een rondreis over Java en Bali.

Avontuurlijk :

Is het reizen in Kalimantan sowieso al avontuurlijk, wij kunnen u ook nog meerdaagse zwaardere trektochten aanbieden naar afgelegen gebieden.
Deze reisprogramma`s zijn allemaal maatwerk en toegesneden op uw specifieke wensen en fysieke mogelijkheden. Vraagt u ons naar de mogelijkheden.