SEIZOENEN INDONESIE

Seizoenen algemeen :

Indonesië ligt in de tropen, direct ten noorden en ten zuiden van de evenaar. Er zijn nauwelijks klimaat verschillen. De temperatuur op zeeniveau varieert het hele jaar door tussen 22 graden `s nachts en de 33 graden Celsius overdag. In hoger gelegen gebieden kan het wat koeler zijn. Met uitzondering van de hoogste toppen van de vulkanen en het hooggebergte van Papua zakt de temperatuur nergens onder de 14 graden. Het land kent een regenseizoen, de natte moesson, en een droogseizoen, de droge moesson. Het regenseizoen loopt van eind oktober tot half april. Het droge seizoen loopt van half april tot eind oktober. Vanaf halverwege het eiland Lombok en verder naar het oosten ondervindt het klimaat invloed van Noord Australië en is daardoor veel droger. Het droge seizoen kan hier langer aanhouden.

De beste reistijd voor Indonesië ligt aan het begin van de droge tijd ; de maanden mei en juni. De natuur is fris groen, de rijstvelden zijn het mooist te zien en er zijn veel bloemen en vruchten aan de bomen. In de maanden daarna wordt het langzaam droger. Aan het eind van de droge tijd zijn de eilanden ten oosten van Lombok geel en stoffig.

Reizen in de regentijd is beslist niet onprettig. Op zee niveau valt in die tijd wel regelmatig een regenbui, maar afgewisseld met zonnige uren en dagen. Regenbuien zijn doorgaans geconcentreerd, stevig en meestal in de namiddag. Na een forse regenbui klaart het daarna snel weer op. De temperatuur blijft altijd aangenaam. In het binnenland, tussen de bergen kan een bui langer blijven hangen. In de regentijd zult u tijdens wandelingen, fietstochten en meerdaagse trektochten voorbereid moeten zijn op modderige paden en sneller stromende rivieren met een hogere waterstand. Een paraplu, ter plaatse aangeschaft, of een poncho is altijd te prefereren boven een dichte regenjas. In de regentijd kunnen winden en stromingen op volle zee en met name in het oostelijk deel van Indonesië stevig zijn. In die periode is een oversteek van Sumbawa naar Flores per boot niet mogelijk. Komodo kan wel vanaf Oost Flores bezocht worden.

Op grotere hoogte, als berggebieden en vulkaantoppen, zijn enkele niet al te dikke truien of een licht windjack noodzakelijk, waarmee naar behoefte gevarieerd kan worden.   

Wij geven u altijd seizoen advies op basis van uw reis route.

 

Papua :

Vanwege de vele bergen is het klimaat van Papua erg afwisselend. Het enige vaste gegeven is dat de temperatuur 1 graad daalt bij elke 100 meter stijging. In het algemeen schommelt de temperatuur in het laagland rond de 27 graden en de jaarlijkse afwijking bedraagt zelden meer dan 8 graden, minder dan het verschil tussen dag en nacht. In de noodwestmoesson vallen van november tot april op de noordkust hevige regenbuien. In het hoogland valt de meeste regen tussen december en maart, met nog een opleving in augustus. De minste neerslag ( maar reken er niet op ) valt hier tussen juli en september. In de oostmoesson van mei tot oktober valt nog 6000 mm regen op de berghellingen, terwijl de kust dan betrekkelijk droog is. In het algemeen is het klimaat heet en broeierig in de kuststreken en koud in het hoogland. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zodat men geluk kan hebben, vooral aan de noordkust waar het wel veel regent, maar seizoenen onbekend zijn. De zee is beter voorspelbaar. Juli en augustus zijn het beste om langs de noordkust te varen. Van Januari tot maart en van juni tot oktober is de zee langs de zuidkust gevaarlijk.