SEIZOENEN LAOS, CAMBODJA EN VIETNAM.

Seizoenen algemeen :

Het hele gebied van Laos, Cambodja en Vietnam ligt in de tropen, ten noorden van de evenaar. De temperatuur op zeeniveau varieert het grootste deel van het jaar door tussen 22 graden `s nachts en de 33 graden Celsius overdag. In hoger gelegen gebieden kan het wat koeler zijn. Er zijn twee seizoen, de droge moesson en de natte moesson.

De droge moesson loopt van begin oktober tot eind april. Daarbinnen vormen de maanden oktober en november de meest gunstige reistijd. De periode van half december tot half januari is het absolute hoogseizoen en zowel  accommodatie als binnenlandse vluchten kunnen in die periode snel vol raken. De meeste hotels rekenen toeslagen voor een verblijf gedurende kerst en Nieuwjaar. In veel hotels is het kerstdiner op 24 december en het oudejaarsdiner op 31 december verplicht inbegrepen.

Het droge en hete laatste deel van de droge moessonseizoen loopt van half februari tot half mei. In maart, april en mei kan het erg warm worden. De gemiddelde temperatuur aan de kust ligt rond de 31 graden Celsius, maar kan oplopen tot boven de 35 graden Celsius. De temperatuur in de centrale vlaktes van Laos en Cambodja ligt wat hoger dan aan de kust.

Het jaarlijkse waterfestival vind niet voor niets plaats in de maand april. De temperatuur in het bergland is aangenamer en ligt rond de 25 graden Celsius, maar kan op de bergen in Noord Laos en noord Vietnam zakken tot op het vriespunt.

Aan het eind van het droge seizoen kunnen de wegen stoffig zijn. De passage van rivieren met een auto kan problematisch zijn vanwege de lage waterstand of geheel droogstaande beddingen. Rivierboten ondervinden in deze periode soms problemen door de lage waterstand. Zelfs in de heetste maanden kunnen toch korte, verfrissende buien vallen, die zorgen voor een welkome verfrissing.

Het regenseizoen van de zuidwest Moesson loopt van half mei tot begin oktober. De temperatuur wordt door de regen wat omlaag gedrukt, maar het klimaat is wel zeer vochtig en klam. De centrale vlaktes liggen in deze periode echter in de regenschaduw van de westelijke bergketens

Onze zomerperiode, de regentijd in Laos, Cambodja en Vietnam, is beslist geen slechte tijd om deze landen te bezoeken. Het is er dan relatief rustig en minder prijzig, zelfs bij grote toeristische bezienswaardigheden als Angkor Wat. Vooral met avontuurlijke programma`s dient u in de regentijd wel rekening te houden met een hogere waterstand en modderige en kapotte wegen en dat met name aan het eind van het regenseizoen, dus in september en tot in oktober. Rivierboten ondervinden in deze periode problemen door de hoge waterstand en sterke stroming. De toeristische boten varen onregelmatig of vaak niet.  Ondanks het laagseizoen raden wij u aan de internationale vluchten bijtijds te reserveren voor een reis in de maanden Juli en augustus. Vluchten binnen deze periode kunt u al vastleggen vanaf september/oktober in het jaar daarvoor. 

Na een forse regenbui klaart het meestal snel weer op. De temperatuur blijft altijd aangenaam. In het binnenland, tussen de bergen kan een bui langer blijven hangen. In de regentijd zult u tijdens wandelingen, fietstochten en meerdaagse trektochten voorbereid moeten zijn op modderige paden en sneller stromende rivieren met een hogere waterstand.

Een paraplu, ter plaatse aangeschaft, of een poncho is altijd te prefereren boven een dichte regenjas. De periode mei tot en met september is aangenaam rustig, vooral wat aantallen toeristen betreft en de prijzen liggen daardoor ook lager.

In bepaalde delen van Laos en Vietnam kunnend wegen stuk zijn of te maken hebben met overstromingen of modderlawines, waardoor oponthoud kan ontstaan. Dit geldt vooral voor de routes in Cambodja van Siem Reap naar Phnom Penh en naar Battambang en in Laos van Vientiane naar Luang Prabang. 

Specifieke advies over de seizoenen kunnen wij u vertrekken op basis van het door u gewenste programma.

 

Reisperiode noord Laos en noord Vietnam :

De meest noordelijke streken van Laos en Vietnam liggen tegen het hooggebergte, de verre uitlopers van de Himalaya. De meest gunstige reis periode voor die streken is de droge tijd van oktober tot en met April.

November tot Februari : Winter seizoen en beste periode. Heldere lucht, warm overdag en koel in de avond en nacht. De temperatuur daalt langzaam in de loop van deze periode. Gemiddelde temperatuur 10 tot 22 graden Celsius. Eind Januari tot Februari daalt de temperatuur flink.

Maart tot April : Zomer seizoen : Heldere ochtenden nevelige middagen. Warm overdag en koel in de avond en nacht. De temperatuur stijgt langzaam in de loop van deze periode. Gemiddelde temperatuur 14 tot 28 graden Celsius. Er valt af en toe enige regen.

Mei tot Oktober : Regenseizoen : Ondanks de regen is dit beslist ook een interessante periode voor een verblijf in het uiterste noorden, vooral voor de liefhebbers van Flora en Fauna. Nadelen : veel bloedzuigers en hoge waterstand in rivieren meren.

 

Specifieke gebieden :

Cambodja :

Tonle Sap is het gehele jaar door bevaarbaar. In februari en maart kan een lage waterstand de doorgang voor boten bemoeilijken. Boottochten van Siem Reap naar Phnom Penh en van Siem Reap naar Battambang vinden niet plaats.

De Mekong rivier is het hele jaar door bevaarbaar. In de maanden februari en maart is de waterstand in de delta wel veel lager. Boten tussen Phnom Penh en Saigon varen soms slechts tot Kampong Cham.

Bootverbindingen naar sommige eilanden voor de kust van Cambodja zijn in de regen periode regelmatig niet mogelijk vanwege stormachtig weer.  Dit kan van dag tot dag wisselen.

Het gebied van de 4000 eilanden in de Mekong rivier in het uiterste zuiden van Laos is het meest uitgestrekt en het best te zien in het groene seizoen van mei tot september

Vietnam :

De wetlands van Tra Su Cajaput bij Chau Doc aan de Vietnamese zijde van de grens met Cambodja zijn in de periode mei tot september het allermooist.  Het is er dan groen en je ziet er de meeste vogels.