BASIS PROGRAMMA`S TEGEN EEN LAGE PRIJS.

Wij zijn met onderstaande speciaal geselecteerde reizen uitgegaan van een compleet en met zorg door ons samengesteld programma naar buitengewone plaatsen. Dit zijn niet per definitie onze goedkoopste reizen. Wij kunnen u ook een basis programma aanbieden, waarbinnen veel ruimte is voor een verkenning van de bezienswaardiger op eigen gelegenheid. U heeft dan een programma met uitsluitend accommodatie en transfers tussen de verschillende plaatsen inbegrepen voor een lage prijs. Het verdere programma vult u dan zelf ter plaatse in. Ook deze programma`s kunnen wij aanpassen aan het voor u beschikbare aantal dagen en aan uw budget. Vraagt u ons naar de mogelijkheden.

 

16 dagen individuele avontuurlijke reis met trektochten op Lombok,  Sumbawa

en Komodo.

 

( Reis : Nusa Tenggara 44 )

 

Dag 01 : Senggigi.

Aankomst op het vliegveld van Lombok. Aansluitend volgt de transfer naar het hotel in Senggigi.

Overnachting in het middenklasse hotel Puri Bunga in Senggigi Beach op basis van een Deluxe kamer.  (☼☼☼☼)

 

Dag 02 : Senaru.

Deze avontuurlijke reis begint met een wandeling van het hotel naar Pusuk, gelegen op de heuvels in het achterland van Senggigi. U loopt tussen de tuintjes van de boeren en hoe hoger u komt, des mooier wordt het uitzicht terug naar de kust en uiteindelijk op de Gili eilanden. In Pusuk wacht de chauffeur op u, die u langs de noordkust naar Senaru rijdt. Het bergdorp Senaru ligt op een hoogte van ongeveer 800 meter boven de zeespiegel tegen de noordhelling van de vulkaan Rinjani, die met haar hoogte van 3726 meter de op één na hoogste vulkaan van Indonesië is.

Overnachting in het middenklasse hotel Pondok Senaru in de plaats Senaru op basis van een standaard kamer.   (☼☼☼)

 

Dag 03 : Sembalun.

In de ochtend brengt u een bezoek aan nog zeer traditioneel Sasak dorp. Dit is nog een van de weinige overgebleven dorpen, waar de oude Wetu Telu religie in ere wordt gehouden, een combinatie van animisme, Hindoeïsme en Islam.  De bevolking woon hier nog in Adat huizen van Bamboe en palmblad, omgeven door rijstvelden en kleine plantages. Een Sasak lunch is deze dag inbegrepen. Aan het eind van de wandeling keert u terug naar Senaru, waar de chauffeur op u wacht om u naar Sembalun te rijden. Sembalun is een dorp op een hoogte van 1200 meter tegen de oosthelling van de Rinjani vulkaan.

Overnachting in het eenvoudige hotel Lembah Rinjani in de plaats Sembalun op basis van een standaard kamer.  (☼☼)

 

Dag 04 : Sembalun.

In de vroege morgen begint u aan een tweedaagse begeleide trektocht langs de helling van de Sembalun krater. U loopt over paden door grasland en tropisch bos en door een sterk geaccidenteerd terrein. Deze wandeling biedt  u fantastische uitzichten over de omliggende dorpen en ziet u met een grote variatie aan tropische bloemen en planten. De totale duur van de wandeling deze dag bedraagt ongeveer 7 uur. Er wordt gekampeerd op een hoogte van 1600 meter in een verborgen vallei op de helling van de grote Rinjani vulkaan. Lunch en avondeten zijn inbegrepen.

N.B. : Deze wandeling is geen trektocht naar het kratermeer en de top van de Rinjani vulkaan. Dat bieden wij wel aan, maar in een ander programma.

Overnachting in een tent. (☼)

 

Dag 05 : Tetebatu.

In de loop van de ochtend loopt u langs een andere route terug naar Sembalun, waar u in de loop van de middag aankomt. De totale duur van de wandeling bedraagt ongeveer 4 tot 5 uur. In Sembalun wacht de chauffeur op u, die u in ongeveer 2 uur naar Tetebatu rijdt.

2 nachten verblijft u in het eenvoudige hotel Green Orry in de plaats Tetebatu op basis van een kamer met warm water. (☼☼☼)

 

Dag 06 : Tetebatu.

Deze dag is een bijzonder combinatie van koken en wandelen. Met de gids bezoekt u de lokale markt, waar u de verse ingrediënten verzamelt voor de maaltijd. Hierna loopt u naar de rijstvelden in de omgeving. De wandeling is al goed voor de eetlust.  In de schaduw van een bamboe bos wordt u geholpen met de voorbereiding van de Sasak lunch. De gids laat u precies zien hoe die bereidt moet worden. Semur (gestoofd vlees), Tumis (gebakken groente),  en Tahu Isi (Tofu), Urap Urap (gekruide Salade) en Ikan Bakar (gebakken vis) behoren tot de mogelijkheden. Na de lunch loopt u naar het dorp Pringgasela, waar u kunt kennismaken met de traditionele weefkunst.  Aan het eind van de middag keert u terug naar Tetebatu.

 

Dag 07 : Trektocht.

Na het ontbijt bezoekt u het dorp Masbagik, dat bekend is vanwege de pottenbakkerijen. Vervolgens rijdt u naar Labuan Lombok aan de oostkust, vanwaar de autoveerboot u naar de overzijde van de straat Alas en naar de westkust van het eiland Sumbawa brengt. Hier rijdt u verder naar het oosten tot het eind van de verharde weg  en begint u aan een 3 daagse trektocht over smalle voetpaden, door heuvelachig terrein, dwars door het meest traditionele deel van het eiland, gelegen bij de berg Bulu Pasak. U loopt deze dagen langs de velden, door tropische bossen en door vele afgelegen traditionele dorpen. De gids zal af en toe het pad voor u open moeten hakken met zijn Parang. Deze streek staat bekend om haar vele bijzondere vogelsoorten. De animistische bevolking is zeer gastvrij en claimt de oorspronkelijk bevolking van West Sumbawa te zijn, die de bergen in is getrokken, vanwege de komst van de Islam.  Aan het eind van de dag wordt u per truck naar het dorp Ronges gebracht. In dit zeer uniek en interessante gebied komt u nog vrijwel geen toerist tegen. Aan het eind van de dag wordt u per truck naar het dorp Ronges gebracht. Het avondeten is deze dag inbegrepen.

Overnachting in een eenvoudig dorpshuis in het dorp Ronges.   (☼)

 

Dag 08 : Trektocht.

Voortzetting van de trektocht. Lunch onderweg en avondeten zijn deze dag inbegrepen.

Overnachting in een eenvoudig dorpshuis in het dorp Mate Mega. (☼)

 

Dag 09 : Sumbawa Besar.

Deze ochtend eindigt de trektocht bij het dorp Pusuk en wordt u per jeep naar het hotel bij Sumbawa Besar gebracht. De lunch onderweg is deze dag inbegrepen.

2 nachten verblijft u in het eenvoudige middenklasse hotel Kencana Beach bij de plaats Sumbawa Besar op basis van een standaard kamer. De kamers liggen in houten bungalows aan het strand. (☼☼☼)

 

Dag 10 : Sumbawa Besar.

In de ochtend bezoekt u de stad Sumbawa Besar. Een lokale gids leidt u rond over de kleurrijke markt en in het paleis van de Sultan. Hierna bezoekt u het Adat dorp Pamulung, waar de vrouwen achter het weefgetouw zitten en de mannen op het land werken. Aan het begin van de middag keert u terug naar het hotel.  

 

Dag 11 : Bima.

Na het ontbijt begint u een afwisselende autorit langs de noordkust naar Bima, de hoofdplaats van oost Sumbawa. U rijdt langs de Salh baai en ziet in de verte de 2851 meter hoge vulkaan Tambora. Deze vulkaan is bekend van de grote eruptie in 1815, de meest verwoestende vulkaan uitbarsting sinds mensen heugenis, die duizenden mensen levens kostte, grote delen van de Indonesië met as bedekte en het weer wereldwijd een heel jaar veranderde. Onderweg bezoekt u het vissersdorp Labuan Jambu, waar u kunt zien hoe men de houten boten nog zelf bouwt. In de namiddag arriveert u bij het hotel in Bima.

Overnachting in het middenklasse hotel Marina Bima in Bima op basis van een superior kamer.  (☼☼☼)

 

Dag 12 : Boottocht.

Vroeg in de ochtend vertrekt u uit het hotel en rijdt u in een kleine twee uur naar de haven van Sape. Hier gaat u aan boot van uw privé boot voor de tocht naar het eiland Komodo. Lunch en avondeten op de boot zijn inbegrepen.

2 nachten verblijft u aan boord van uw gecharterde privé boot met bemanning. Dit is een houten boot  U slaapt in een grote privé ruimte met airconditioning en op een matras op de grond. U kunt ook aan dek slapen. De bemanning kan dat voor u in orde maken. Alle maaltijden zijn tijdens deze twee daagse bootreis inbegrepen. Deze traditionele maaltijden worden door de bemanning aan boord bereid. (☼☼)

 

Dag 13 : Boottocht.

In de vroege ochtend maakt u een wandeling over Komodo naar de voederplaats van de varanen. Hierna vaart de boot door naar het eiland Padar, het derde grootste eiland van het Komodo Nationale Park. Op dit weinig door toeristen bezochte eiland leven geen Komodo Varanen meer. Wel is dit een uitstekende plek voor een zeldzaam mooie wandeling door de natuur. Na dit bezoek vaart u weer verder en aan het eind van de middag gaat de boot voor anker bij het eiland Rinca.

Om de Varanen op Komodo en op Rinca goed te kunnen zien kunt u de wandelingen het beste maken vóór 09.00 uur of na 16.00 uur. De varanen zijn dan het meest actief.  Onderweg worden verschillende strandjes bezocht, waar gelegenheid is om te zwemmen en te snorkelen. Lunch en avondeten op de boot zijn inbegrepen.

 

Dag 14 : Labuan Bajo.

Ook op Rinca maakt u in de vroege ochtend een wandeling op zoek naar Komodo varanen. Op dit eiland komen vele minder toeristen dan op Komodo zelf. Er is ook deze dag weer gelegenheid te zwemmen vanaf een van de kleine witte strandjes en boven de overal aanwezige koraal. De lunch op de boot is inbegrepen. In de loop van de middag eindigt de boottocht in de haven van Labuan Bajo op de westkust van het eiland Flores. Daar wacht een auto, om u naar het hotel te brengen.

 

2 nachten verblijft u in het middenklasse hotel Golo Hill Top in Labuan Bajo op basis van een superior kamer.  (☼☼☼)

 

Dag 15 : Labuan Bajo.

Gehele dag ter vrije besteding.

 

Dag 16 : Labuan Bajo.

Transfer naar het vliegveld van Labuan Bajo voor de binnenlandse vlucht naar uw volgende bestemming.

 

 

16 dagen individuele avontuurlijke reis met trektochten op Lombok,  Sumbawa

en Komodo.

 

Vanaf prijzen per persoon in Euro op basis van een deelname van 2 personen :

 

Arrangement Lombok / Sumbawa / Komodo / Flores,  16 dagen / 15 nachten                       : v.a.   2290,-

 

Vanaf prijzen per persoon in Euro op basis van een deelname van 4 personen :

 

Arrangement Lombok / Sumbawa / Komodo / Flores,  16 dagen / 15 nachten                        : v.a.   1490,-

 

 

Bijkomende kosten per boeking ( verplicht ) :

Administratie kosten                                                                                                                       :        25,-

Calamiteitenfonds                                                                                                                           :         2,50

Verzekeringen nog niet opgenomen in de berekening

Visa                 : Verkrijgbaar bij binnenkomst : US $ 35,- per visum.

 

Eventuele toeslagen per persoon in Euro :

Binnenlandse vlucht Labuan Bajo / Flores – Denpasar / Bali                                                                : op aanvraag.

 

TAMBORA BEKLIMMING :

Wij kunnen dit 16 daagse programma ook aanbieden met een 4 daagse trektocht naar de top van de Tambora vulkaan i.p.v. de hierboven vermelde trektocht West Sumbawa. ( Reis Nusa Tenggara 43 ).

Dit complete programma sturen wij u op verzoek toe.

Vanaf prijs voor de rondreis inclusief  Tambora beklimming o.b.v. deelname 2 personen     : 2390,- Euro per persoon.

Vanaf prijs voor deze rondreis inclusief  Tambora beklimming o.b.v. deelname 4 personen : 1550,- Euro per persoon.

 

 

Arrangement is inclusief :

Alle accommodatie op basis van logies en ontbijt.

7 x lunch.

5 x avondeten.

Alle genoemde transfers.

Busje met airco en chauffeur gedurende het hele arrangement tot aan Sape / oost Sumbawa.

Truck van Bakat Munte naar Ronges / Jeep van Pusuk naar Sumbawa Besar.

Engels sprekende gids op Lombok en op Sumbawa tijdens de wandelingen en trektochten.

Engels sprekende gids tijdens de driedaagse boottocht Komodo.

Drager(s) tijdens de trektochten. ( 1 per 2 deelnemers )

Alle genoemde excursies.

Veerboot Lombok – Sumbawa.

Privé boot met bemanning Sape / Sumbawa – Labuan Bajo / Flores, 3 dagen / 2 nachten.

Lokale hotel belastingen.

Eventuele hoogseizoen toeslagen.

 

Arrangement is exclusief :

Internationale vluchten. ( zie onderaan )

Binnenlandse vluchten.( afhankelijk van uw bestemming na dit programma )

Overige maaltijden.

Entreegelden.

Drankjes, Fooien en persoonlijke uitgaven.

Annulering en reisverzekering.

Visa Indonesië. ( verkrijgbaar bij aankomst op het vliegveld : kosteloos of US $ 35,- per visum )

 

 

Entree Komodo National Park :

De entreegelden van het Komodo National Park bedragen 250.000,- Rupiah ( IDR )  per persoon. Dit komt neer op een bedrag van ongeveer € 20,-

Verplicht gebruik park ranger op Rinca en ook op Komodo : 80.000,- IDR per groep tot 5 personen. ( 5,- Euro )

Bijkomende kosten :

  • Snorkelen     : IDR 60.000,- IDR persoon / per uur.
  • Duiken          : IDR 75.000,- IDR persoon / per uur.
  • Fotograferen : IDR 50.000,- per camera.
  • Video            : IDR 150.000,- per camera.

 

Alle hierboven genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijziging zonder aankondiging.

 

Aanvullend :

Verzekeringen nog niet opgenomen in de berekening.

 

Voorwaarden :

Prijzen zijn op basis van 2 personen in 1 tweepersoonskamer of 4 personen in 2 tweepersoonskamer. Prijzen vluchten zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid in de tariefklasse. Alle in het programma genoemde tijden blijven te allen tijde onder voorbehoud van wijziging. Een dag ter vrije besteding betekent, dat u geen programma heeft op die dag. Uw officiële gids of onze lokale agent zullen voor u bereikbaar blijven ingeval van noodsituaties. Extra programma kunt u ter plaatse regelen via onze agent en via uw gids, maar dan uitsluitend onder de verantwoordelijkheid  van onze agent. Regelt u zelf een excursie buiten onze lokale agent om, dan valt dat niet onder onze verantwoordelijkheid. Indien u uw gids op een vrije dag wilt gebruiken voor het maken van extra tochten, dan is dat niet inbegrepen in de reis en dient u deze ter plaatse voor die diensten te betalen. Prijzen voor extra excursies worden door onze agent met u overlegd en afgesproken. Voor verdere voorwaarden verwijzen wij naar onze algemene voorwaarden.

Alle genoemde arrangementsprijzen zijn onder voorbehoud van tussentijdse wijziging.  

 

 

Trektochten :

Voor de trektochten is een goede gezondheid, een goede conditie en wandelervaring in bergachtig terrein vereist.

U loopt 3 uur tot 7 uur maximaal per dag. Vanwege de warmte en luchtvochtigheid wordt altijd vroeg vertrokken. De tocht is een combinatie van lopen door een tropisch regenwoud en vulkanisch hooggebergte. Stevige wandelschoenen met een goed profiel zijn een absolute vereiste. U zult in het tropisch regenwoud soms door stomend water moeten lopen en daarbij natte voeten krijgen. Snel drogende canvasschoenen zijn het allerbeste. Belangrijk is in ieder geval dat u voldoende droge sokken bij u heeft. Voor de verzorging van de voeten raden wij het gebruik van talkpoeder of menthol poeder aan. Een zaklantaarn is absoluut noodzakelijk. U kunt het beste een opvouwbare kleine dag rugzak mee nemen, voor de spullen die u gedurende de dag nodig heeft. U overnacht in een tent of een bivak. Slaapmatten worden u verstrekt. Een ( dunne ) slaapzak is voor die ene nacht niet perse nodig en  dient u zelf mee te nemen. Ter voorbereiding ontvangt u van ons nog een checklist met mee te nemen benodigdheden. Heeft u vragen, dan kunt u ons te allen tijde daarover bellen.

 

Hotel accommodatie :

Het is belangrijk, dat wij samen met u kunnen bepalen, of een hotel u past. Wij kennen alle hotels, zijn er ook zelf geweest en luisteren goed naar uw persoonlijke wensen en verwachtingen. Samen met u kiezen wij de meest geschikte hotels uit, die u aanspreken en die aansluiten bij uw budget. Het officiële sterren systeem voor hotels van de overheid geeft vaak een vertekend beeld van de kwaliteit. Tabula Rasa Travel gebruikt daarom een eigen waarderingssysteem van zonnetjes gebaseerd op onze eigen waarneming en ervaring.

☼                = zeer eenvoudig accommodatie # 

☼☼             = eenvoudige accommodatie.

☼☼☼          = middenklasse accommodatie.

☼☼☼☼       = middenklasse accommodatie met meer faciliteiten, als bijvoorbeeld een zwembad.

# = dit is accommodatie die wij uitsluitend gebruiken, als er ter plaatse niets beters aanwezig is. Dat is vaak een guesthouse in een kleine, minder toeristische plaats of een lokaal huis tijdens een meerdaagse trektocht. Kamer prijzen hangen verder af van de ligging van het hotel en het seizoen. Het hoogseizoen loopt van Juli tot en met augustus en van half december tot begin januari. De kerst en Nieuwjaarsperiode zijn het duurst.

De door ons gebruikte kamertype aanduidingen zijn die van het hotel en mogen niet gezien worden als een kwaliteitsoordeel van onze kant. Soms kent het hotel zelfs geen standaard kamer, maar beginnen zij bijvoorbeeld vanaf een superior kamer. Vaak zijn de goedkoopste kamer types niet bestemt of geschikt voor de Europese markt. Bieden wij u al direct een Deluxe kamer aan, dan is dat meestal omdat wij de lagere kamers types niet geschikt vinden voor onze klanten. Kiest u daar dan toch voor een goedkoper type, dan dient u rekening te houden met minder ruimte en minder voorzieningen. Waar wij standaard kamer vermelden wordt in principe de laagste categorie kamer gebruikt. Een dergelijke kamer kan in sommige hotels een andere benaming hebben. Belt u ons gerust voor meer uitleg over kamertypes.     

 

Strand :

Dit programma kan eenvoudig worden verlengd met een verblijf aan het strand op west Flores of op Bali.

 

Internationale vluchten :

Wij kunnen voor u ook de internationale vluchten reserveren, conform de tarieven en voorwaarden van de door u gewenste maatschappij. Wij maken dan voor u een offerte op datum inclusief de internationale vluchten.

 

OP MAAT :

Dit is een van de vele programma`s, die wij u kunnen aanbieden. Kijkt u voor alle mogelijkheden op onze website. Alle programma`s kunnen met elkaar worden gecombineerd of aangepast aan uw persoonlijke wensen, interesses en fysieke conditie. Alles kan geheel voor u op maat worden gemaakt. Voor specifieke vragen en verzoeken kunt u ons te allen tijd mailen of telefonisch contact met ons opnemen.  Wij nemen de tijd voor u. 

 

Vanaf prijzen zijn geldig voor reizen tot 30/09/21.

Vanaf prijzen zijn geldig voor boekingen tot 30/06/21.

 

Informatie : Tabula Rasa Travel

E-mail        : info@tabularasatravel.nl

Telefoon    : 0031 74 2777000